Концернът Bayer спечели одобрението на Европейския съюз (ЕС) за придобиването на американската компания Monsanto за 62,5 млрд. долара, предаде Ройтерс
 
 
Целта е да се създаде компания с контрол над повече от една четвърт от световния пазар на семена и пестициди.
 
Конкуренцията в износа на зърнени култури и отслабващата глобална икономика на земеделието доведе до вълна от консолидации, които започнаха от Dow и Dupont, и ChemChina и Syngenta. 
 
Екологичните и земеделски групи се противопоставиха на трите сделки, загрижени за тяхното влияние и предимство в цифровото земеделие, с което могат да кажат на земеделските производители как и кога да засаждат, посяват, напръскват и наторяват въз основа на алгоритми, посочва агенцията.
 
От Европейската комисия заявиха, че Bayer е потушила опасенията с предложението си да продаде част от активите на конкурента си BASF.
 
„С това решение гарантираме ефективна конкуренция и иновации в сектора на семена, пестициди и дигитални селскостопански пазари и след това сливане", каза еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрет Вестагер.
 
Снимка:ec.europa.eu
 
Тя добави, че от комисията са получили уверение, че броят на глобалните играчи, активно конкуриращи се на тези пазари, остава същият. 
 
Bayer вече е сключила сделка за продажба на определени семена и хербициди за 5,9 млрд. евро (7,2 млрд. долара) на BASF, като му даде лиценз за данните за глобално цифрово земеделие. Тя също така ще се откаже от бизнеса си със зеленчукови семена, който ще премине в ръцете на BASF.
 
Комисията трябва да вземе решение за сделката с BASF до 16 април, добавя агенция Ройтерс. 
Китай даде условно одобрение на мегасливането на Bayer и Monsanto. В момента тя се обсъжда в САЩ и Русия.