Оставайки верни на принципа си да запознават земеделските производители с последните технологии за растителна защита, от Байер КропСайанс проведоха кампанията Байер Агро Арена в четири региона на страната. 
 
Първото събитие събра зърнопроизводители от Южна България в землището на Нова Загора. На опитни парцели от Байер показаха резултати от приложени продукти за растителна защита в пшеница, царевица и слънчоглед, както и нови клиърфилд хибриди рапица.
 

 
Пшеница
 
Различни варианти на растителна защита представиха от Байер при пшеница. Земеделците видяха отлични резултати при третиране с най-новия продукт в портфолиото на фунгицидите –  Солигор. Продуктът е перфектен за справяне с всички болести, благодарение на веществото протиоконазол. Солигор дава отличен резултат, както при начално, така и при второ третиране, което го прави универсален продукт за условията на Южна България. 
 
В условията на климатични промени в последните години фунгицидът Зантара помага за максимално увеличаване на вегетацията на пшеницата предвид на сухото време. 
 
Хербицидът Секатор в комбинация с фунгицида Фалкон, приложени при първо третиране, успешно се справят с причинителите на жълта ръжда, септория и с широколистните плевели, стана ясно по време на презентацията.

 
Дългогодишен клиент на фирма Байер е земеделецът Живко Пенчев, председател на ЗКПУ Руссо Кастро с 22. хил. дка в обл. Бургас. Ползвал е много  продукти на фирмата, но през последните години залага на хербицида Секатор, а от тази година използва Солигор като първи фунгицид , от който споделя много добри впечатления: Мисля, че Солигор е наистина на по-високо ниво от Фалкон-а. Като втори продукт ползвах Прозаро. Ползвах и Зантара. Резултатите са много добри. 
 
Царевица
 
При царевицата от Байер демонстрираха новия си продукт Аденго – първият хербицид както за почвено, така и за ранно вегетационно приложение, който може да се прилага от момента на сеитбата до фаза трети лист на царевицата. Голямото предимство на Аденго, е че съчетава ползите на почвените и вегетационните хербициди и особено в години, като тази разликата в ранно-вегетационното действие е с много категоричен позитив, по отношение ефекта върху плевелите.

 
Силно впечатление на земеделските стопани при царевица направи и комбинацията Екип+Лаудис. Тя дава възможност на земеделците да третират на по-късен етап на развитие царевицата за успешна борба с широколистните плевели, като напреднала лобода паламида, бутрак и самосевка на технологичен слънчоглед, като същевременно получаваме и отличен контрол върху балур от коренища и едногодишни житни плевели без това да рефлектира негативно върху царевицата.
 
За първи път беше представен и новия хербицид Монсун Актив в царевица срещу житни и широколистни плевели, който показа изключително клатегоричен ефект срещу плевелите, но е добре да се има предвид че фазата на приложение е до 6-ти лист на царевицата.
 
Слънчоглед
 
В рамките на Байер Агро Арена край Нова Загора беше демонстрирано системното действие на хербицида Сфера Макс в слънчоглед. Продуктът има антистрес ефект върху слънчогледа в условията на стрес на пролетните култури тази година заради сухото време през пролетта. 
 
Продуктът успешно контролира Фома, Алтернария, но се справя отлично и с Склеротиния и Септориозата, която напоследък се наблюдава по слънчогледа.
 
Употребата на Сфера Макс в слънчоглед е разрешена за 120 дни до 30 юли 2015 г., като от следващата година от Байер очакват постоянно разрешение за ползване на продукта. 
 
Рапица
 
В рапица от Байер КропСайанс показа най-новите си  хибриди. Като най-новото попълнение в портфолиото е Клиърфилд хибридът Елмер – средноранен хибрид, характеризиращ се с изключителна пластичност и приспособимост към различните почвено-климатични условия. Рапицата беше третирана с Тилмор, Фоликур, Прозаро от фунгицидите на Байер, а инсектицидът Протеус, беше ползван за да се контролират широк спектър от неприятели, дълго последействие и по-безопасно последействие  за пчелите. 

 
Продукти за растителна защите при рапица използва и земеделецът Живко Пенчев, който сподели и какви са резултатите от тях: Рапицата е в много добро състояние. Там ползвах като фунгицид Фуликур и като инсектицид Протеус.
 
По време на демонстрацията Байер представи и среднокъсният хибрид Джъмпер, както и Пънчер – среднокъсен хибрид със силна устойчивост на Фома и подходящ за места, където няма възможност за оптимален сеитбооборот. Сред показаните хибриди бяха и Брентано, изключително подходящ за условията на Северо-източна България и Белана, подходящ за условията на Централна Северна и Южна България – със средно ранна зрялост.
 
Байер АгроАрена край Нова Загора завърши с фолклорна и развлекателна програма, а земеделците оцениха високо организацията на събитието.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!