За поредна година Байер Кроп Сайанс България стана част от Националния агросеминар на най-голямата земеделска структура в страната - Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

В Пловдив компанията представи своята визия за бъдещето земеделие, в полза на фермерите, потребителите и нашата планета. Интегрираните решения на Байер вече изцяло покриват нуждите на земеделските производители. А мисията на компанията - да бъде лидер в иновациите вече е изпълнена след като Байер Кроп Сайанс придоби гигантът в семепроизводството Монсанто.

“Искам с гордост да кажа, че България е страната, която първа осъществи интеграцията на двата екипа на Dekalb и на Байер. В момента всеки един земеделец може да разчита на регионалния представител, с когото контактува, да може да го посъветва компетентно, както по отношение на семената, така и по отношение на растителната защита. Но и за цялостната технология, която прилага в своето земеделие, за да може да произвежда рентабилно”, каза пред Агри.БГ Жечо Мурзов, търговски директор на Байер КропСайанс за България.

Към момента и двата екипите на Dekalb и Байер са интегрирани, разпределени по региони и имат готовност да предлагат комплексното си портфолио в основни земеделски култури като царевица и рапица. 

“Разбира се, това е една отговорност, която ние трябва да поемем и да носим, тъй като съвсем доскоро отговаряхме само по отношение на растителната защита в тези култури. Но от днес нататък трябва да поемем отговорност и по отношение на генетиката, която използват земеделците. 

Всеки от нас е добре подготвен. Наясно е с предизвикателствата, които имаме - да водим стопанството на земеделците, по отношение на изключително качествени продукти, каквито са семената с марката Dekalb. По отношение на изключително високото ниво на растителна защита, което можем да осигурим с продуктите на Байер. И като цяло хората да могат да разчитат на това, което ще получат от Байер, като един интегриран продукт в тези земеделски култури”, разясни Милен Мильов, регионален мениджър за Централна, Северна и Западна България в Байер КропСайанс.

Едно от предимствата на Байер и причината, поради която компанията става глобален лидер в земеделието, е обединението на растителната защита, семена, торове и дигитални технологии. Именно това мнение споделят и част от клиентите на компанията.

“Сливането на двете компании дава възможност за една по-добра комуникация, като се залага цялостно технологично отглеждане на културите, както при ползването на семената, така и при използването на препарите. Смятам, че това ще бъде един много голям плюс в нашата дейност”, сподели Минчо Минчев, земеделски производител от Генерал Тошев.

Фермерът обработва около 30 хил. дка земя в Генерал Тошево, като за своите печеливши резултати се доверява единствено на Байер и Монсанто.

“През годините, използвайки семената на Монсанто, сме получавали изключително добри резултати. Разбира се, основно като производители, които се занимават с животновъдство, имайки предвид, че царевицата е основна култура за нас, сме използвали голяма част от гамата на фирма Монсанто. И сме получавали добри резултати през годините. 


Използваме почти цялата гама на фирма Байер. В пшеницата основно залагаме на Солигор, Фалкон, Секатор като хербицид, който все още е незаменим, по отношение на своите действия. Също така и при останалите култури - при царевицата използваме основно през последните години хербицидът Капрено, който показва много добри резултати като почвено действие и като вегетативно действие. И при изключително екстремните условия, които бяха през 2019 г. Той показа своите много добри качества като защитник на културата от плевели, по всяко време на вегетацията на растенията”, категоричен е Минчев.

В позитивите от сливането на двете компании е убеден и Жечко Андрейски, който обработва около 20 хил. дка във Видинско.

“Лично мога да кажа, че с фирма Байер работя от дълго време. Много добре познавам структурата и организацията на компанията, благодарение на добрите контакти и връзки с регионалните представители, както и бизнес мениджърите за Северозападна България. Смятам, че със сливането на двете компании Монсанто и Байер ще се получи нещо много по-добро, защото винаги когато се събират две хубави неща, става още по-хубаво. Ние, земеделските производители, се надяваме да усетим положителните неща от сливането на двете компании”, каза фермерът.

Пламен Генчев пък работи повече от 20 години, както с Байер, така и с Dekalb. Той обработва 25 хил. дка земя в община Сливо поле, Русенско.

“Според мен всичко ще бъде по-добре за нас. Ние като клиенти, които сме работили и с двете фирми, сега ще работим само с един човек, който ще ни представя и семена, и препарати. За мен ще бъде по-добре така и самата фирма ще се развива още по-добре”, добави от своя страна Генчев.

Освен анонсиране на сливането, както и представяне на новите интегрирани екипи, Байер България представи дългоочакваните продукти, които ще излязат на пазара през 2020 г.

“През 2020 г. Байер няма да изневери на себе си и ще предложи на българския пазар нов трикомпонентен фунгицид в пшеница и ечемик. Продуктът ще бъде с изключително високо ниво на ефективност, по отношение на гъбните заболявания в тези култури. Ще надгражда всичко, което до момента е на пазара. А от друга страна, ще бъде с изключително добър физиологичен ефект, по отношение на културните растения”, каза Милен Мильов.

Акцент и през новата година ще има върху царевицата - култура, която се превръща в особено важна за земеделците.

“Байер е компанията, която към настоящия момент има завършено портфолио в царевица - семена с марка Dekalb. Те са най-масовите и най-популярни хибриди, които изключително добре се котират сред земеделските производители DKC4541, DKC4943, DKC5068. Към тези продукти има изключително силно ново портфолио, което навлиза през последната една година и през следващата година. Така че наистина, залагайки на продуктите с марка Dekalb - земеделците ще могат да разчитат на една изключителна адаптирана за условията на България генетика. И всичко това в съчетание с продуктите за растителна защита в царевица ще направи производството на едно топ ниво”, категоричен е Мильов.

През 2020 г. в практика ще бъде въведен един изключителен продукт в царевица - Акселерон.

“Акселерон е концепция, която дава възможност на третираните хибриди на Байер с този продукт, да бъдат много по-стабилни като добив и представяне в неблагоприятни условия. Смятам, че това е една изключителна иновация, на която земеделците трябва да заложат, за да могат да са спокойни когато има и неблагоприятни условия”, обясни Жечо Мурзов.

Земеделските производители, които вече са използвали продукта в рапица, очакват с нетърпение неговото пускане на пазара.

“Според мен ще бъде добре. Аз се възползвах при рапицата и се видяха резултатите вече в засяването през есента. Така че ще се възползвам и от царевица и се надявам всичко да бъде по-добре за нас”, разказа Пламен Генчев.

Друг изключителен продукт в портфолиото на компанията, който ще бъде хит и през новата година, е Пасифика Експерт.

“Освен Акселерон, представихме и един изключителен продукт за житни и широколистни плевели в пшеница. Това е продуктът Пасифика Експерт, който се отличава както със своята комплексност, така и със своята атрактивна цена. За 2020 г. смятам, че фирма Байер има изключителни възможности да предложи най-добрите решения на българските земеделци и с това бих искал да пожелая и успех през идващия сезон”, заключи търговският директор на Байер.


Научете повече за продуктите и промоционалните предложения на Байер на www.cropscience.bayer.bg и от регионалните представители на компанията.