Водещите земеделски производители имаха възможност първи да се запознаят с най-новите предложения за постигане на рентабилно производство от Байер КропСайанс. Фирмата предложи 5 нови продукта, които са последна иновация както у нас, така и в световен мащаб.
 

Буктрил Универсал е предложение, което идва точно навреме, за да се справи с по – устойчивите и нетипични за нормална година плевели, като врабчови чревца, полска звездица, а също и мъртва коприва, здравец, полска теменужка. Тези плевели при една топла есен и мека зима, каквито бяха последните, могат да заплевелят зимните житни култури и да нанесат двойна вреда – от една страна да конкурират културното растение точно в началните стадии от развитие, което неминуемо се отразява на потенциала за добив, а от друга да изконсумират азотния тор, приложен рано напролет. Ето защо според специалистите от Байер е много важно при такава ситуация още рано напролет да се третира с един много ефективен срещу тези плевели препарат, като Буктрил Универсал. Освен с отлична ефикасност, Буктрил Универсал се отличава и с висока толерантност към културата, нещо изключително важно в тези стресови за растенията условия. След приложението на Буктрил Универсал ние ще се предпазим от двойно негативния ефект на ранното заплевеляване и похабяването на първата порция азот, за които споменахме по-горе. Разбира се по-късно може да очакваме да се появят отново плевели като лепка, лайка, паламида, самосевка технологичен слънчоглед и за тях перфектното решение е Секатор ОД, който освен че ще има отлична ефикасност срещу плевелите, ще даде и най-висока степен на селективност в този обикновено критичен по отношение на напредналата фаза на културата етап. Разбира се, двата продукта позволяват и смесване, при което може да очакваме по-бързо действие срещу цялата група от широколистни плевели в житните култури.


За последните проблемни болести в пшеница и ечемик актуална информация предостави проф. Бобев, доказал се в практиката фитопатолог . Той обърна внимание на земеделските производители, че условията на отглеждане на житни култури се променят. Много важни фактори, водещи до промяната на основните предизвикателстава, са променящите се климатични условия; промяната на сортовия състав ( по-високодобивни, но същевременно по-податливи на заболявания сортове); сеитбообръщението; торенето; основните обработки и не на последно място качеството на обеззаразяване на семената.


Според проф. Бобев в момента основно предизвикателство и лимитиращ фактор за постигане на високи добиви са болестите septoria, drechslera, брашнеста мана, кореново гниене, различните видове ръжди и в отделни години фузариум по класа и черен зародиш.


Според проф. Бобев за успешно зърнопроизводство са наложителни поне две фунгицидни третирания, като едното е в начална вегетация, за да се даде чист старт на културата , а второто в зависимост от условията и болестите, които очакваме , трябва да е позиционирано във фаза флагов лист и изкласяване.


Специалистите от Байер предложиха много добре адаптирана схема за справяне с болестите като стандарт за първо приложение беше предложен Фалкон в 50 мл/дка , който много сполучливо може да се комбинира със Секатор. При тази комбинация културата получава възможност да се развива безпрепятственио и да заложи високия потенциал за добив. В изключително критична ситуация, когато посева е сериозно заболял от septoria и drechslera, чието развитие е започнало още наесен, най – удачното решение за начално третиране е Прозаро в 80 мл/дка. Той ще блокира заразата и ще осигури безпрепятствено развитие на новият прираст.
 

Второто фунгицидно приложение е от изключително значение, защото ако в началото залагаме потенциалния добив, то с това третиране имаме пряко опазване на тази заложба. Второто фунгицидно приложение е добре да се направи между флагов лист и начална фаза на изкласяване. Прилагайки Сфера Макс или Зантара в този стадий от развитие на житните култури правим инвестиция със сигурна възвръщаемост, защото ако няма подходящи условия за развитие на болестите, то означава, че условията са били неблагоприятни и за културата (суховеи, високи температури). Тогава в действие влиза „антистрес„ зеленият ефект, който дават Зантара и Сфера Макс и така ограничават негативното въздействие в максимална степен. Трето фунгицидно третиране се прави само при супер интензивен посев и то е насочено основно срещу фузариум по класа, като най- подходящи са Прозаро или Зантара.


Освен новостите при вегетационните продукти, Байер предложи революционно решение и в обеззаразяването.


Юнта Куатро е комбиниран инсектофунгицид за третиране на семена пшеница и ечемик. Юнта Куатро предпазва изключително добре младите житни растения, както от пълния спектър гъбни болести, разпространявани със семената (видове главни), кореново гниене, така и от неприятелите, които още в начално развитие могат да компрометират посева като листни въшки (преносители на ечемиченото вджуджаване, житни мухи, които могат силно да разредят посева), житен бегач, който е често срещано явление при повторки, и не на последно място Юнта Куатро ни предпазва от телени червеи в пшеница и ечемик- проблем, който може да е особено сериозен, имайки предвид, че борбата срещу този неприятел при предшестващите пролетни култури ще е силно ограничена през пролетта на 2014 г.


Бизнес мениджърът на Байер КропСайанс Ралица Янакиева закри професионалните срещи с радостната новина, че освен невероятните иновации, даващи добавена стойност в зърнопроизводството, Байер ще предложи на много добри цени промопакети, които в най - пълна степен ще отговарят на изискванията за рентабилно зърнопроизводство!


През 2014 г. промопакетите Секатор + Фалкон, Секатор + Фалкон + Сфера Макс, Секатор + Фалкон + Зантара ще радват земеделците със своите изключителни ползи и достъпност!
 

Ние не предлагаме просто продукти с нови имена, а продукти които са истинска иновация и осигуряват добавена стойност в едно интензивно зърнопроизводство“, споделиха представители на компанията.

Общо 3 национални срещи между водещи зърнопроизводители, проф. Бобев и Байер КропСайанс се проведоха пре месец януари.


 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!