Байер Агро Арена 2023 събра стотици земеделски стопани и този път. За трети пореден път иновативното полево събитие се проведе в ямболското село Кукорево.

Акцент по време на форума бе поставен върху културата рапица и нейните ключови предимства. Според Николай Черкезов, регионален мениджър на „Байер“ за Южна България и мениджър ключови клиенти дистрибутори на фирмата - рапицата е най-добрият предшественик след бобовите култури за пшеница. Фермерите, които залагат на рапица си гарантират значително по-високи добиви от пшеница като последваща култура.

Освен това рапицата е перфектният избор за фермерите от Южна България, тъй като тя се възползва до голяма степен от гарантирания воден запас в почвата, за разлика от слънчогледа.

"Климатът в Южна България е континентално-средиземноморски, което означава, че пикът на валежите е през есента, зимата и частично напролет. А най-малка е сумата през лятото. Така че докато дойде този критичен период на засушаване, рапицата вече е приключила своята вегетация", обясни Николай Черкезов.

На опитните полета в село Кукорево фермерите видяха изключително високия добивен потенциал от културата. Николай Черкезов е категоричен, че тази година рапицата в района ще покаже, че добиви над 500 кг/дка са напълно достижими в условията на България. А това пък е още една солидна причина интересът към културата да бъде съхранен.

Рапицата на това опитно поле е засята в края на месец септември. Ситуацията на полето се характеризираше с голяма суша, като именно заради това само около 10-12 семена успяха да поникнат, въпреки че посевната норма бе 50 семена на дка. В момента обаче фермерите се увериха в прекрасното и хармонично развитие на посева.

Всички семена са третирани с Акселерон Елит.

"Целта на инсектицида тук е да предпази младите рапични растения от нападението най-вече на бълхи и тук третирането си свърши прекрасно работата. След това се наложи през есента да влезем с Децис в доза 6,3 мл/дка, за да удължим този контрол върху неприятелите, които нападат рапицата след поникване. Впоследствие сред презимуване рано на пролет, когато температурите се стабилизираха около 10-12 градуса (края на февруари - началото на март), приложихме отново Децис срещу стъбления скритохоботник, тъй като това са условията, при които имаме размножаване на неприятеля и яйцеснасяне върху растенията, отново в доза 6,3 мл/дка. 

Впоследствие дойде момента и на фунгицидите. При изнасяне на цветоносното стебло, внесохме Тилмор в доза 100 мл/дка, срещу основно пролетната форма на фома, както и затова да се хармонизира посева. След него, във фаза “зелен бутон”, беше внесен фунгицида Пропулс също в доза 100 мл/дка, като целта тук е контрол върху другата икономически опасна болест при рапицата - склеротинята. Тук внасянето на Пропулс беше съчетано отново с трето внасяне на Децис", добави специалистът.



70% от площите с рапица в Южна България са с Clearfield® технологията и именно поради тази причина 50% от портфолиото на компанията включва хибриди от тази технология.

За поредна година пазарен лидер сред всички хибриди рапица на пазара е ДК Имарет. Неговият пазарен дял е 14%. Това прави близо 200 000 декара, засяти с него в цялата страна. А в Clearfield® сегмента, пазарният му дял е 29%. Но какво го прави толкова предпочитан?

"На първо място това е предпочитаната средноранна група на зрялост. След това фактът, че хибридът е изключително гъвкав, пластичен, по отношение условията на отглеждане. С други думи, където и да бъде засят ДК Имарет - било то в тежки условия за развитие или в по-благоприятна среда, той винаги дава възможно най-високия добив в сравнение с останалите хибриди, с които се сравнява", каза още Черкезов.

Освен това ДК Имарет има висока толерантност срещу паразита синя китка.

Какво видяха фермерите при пшеницата? 

Тази година културата беше засята навреме, но дъждовете паднаха късно в региона. Затова и растенията поникнаха доста късно чак в средата на месец декември. Благодарение на топлата зима обаче, посевите все пак успяха да братят и след това през пролетта се наблюдаваха доста регулярни превалявания, които позволиха на пшеницата, въпреки късното поникване, в момента да бъдат с много висок потенциал за добив. 

Очакваните средни добиви в ямболското село надвишават средните за страната. Но как е възможно това? Благодарение на топ хербицидът в житни - Матено Форте.

"С употребата на Матено Форте може да решите проблеми още от ранна есен, след сеитба до късна пролет, когато в повечето случаи, ако тя се окаже дъждовна не може да се влезе и да се контролира определен вид плевели - както широколистни, така и житни. Когато се прилага Матено Форте имате контрол на абсолютно всикчки зимно-пролетни ефемери. Тази година се показа вредата точно от такива зимно-пролетни ефемери, които с висока плътност в полетата с житни култури и се получи, така че хората торили напролет едва ли не наториха плевелите, които са с повърхностна коренова система. Тези, които бяха ползвали нашия продукт Матено Форте нямаха такъв проблем. Дори в някои полета не се наложи корекция след употребата на този продукт", коментира Илия Бибишков, мениджър ключови клиенти в Южна България.

Продуктът се реактивира с всеки паднал валеж, като контролира поникващи плевели в рамките от 1 до 4 см. 

"Освен контрол на широколистните плевели и технологична рапица, мога смело да заявя, че това е продуктът, който напълно контролира власатката. Аз съм в такъв район, където този плевел е особено разпространен. Хората, които са използвали Матено Форте повече не виждат никакъв стрък от власатка след почвена употреба на продукта", добави експертът.

Продуктът е приложен в доза 200 мл/дка, след сеитбата преди поникване. 

"Другото основно качество на Матено е, че когато имаме неговото приложение, внесеният тор към културата бива усвояван единствено и само от нея. Не храним плевелите. Така земеделците не претърпяват загуби на азот", открои Милен Начев, регионален специалист "Продажби, развитие и маркетинг" в Байер България.

За всички земеделци, които все още не са се убедили в действието на Матено Форте, както и за всички които ползват продукта, Байер предлага промоционални пакети.

"Това, което може да предложи фирмата тази година - за всеки закупен пакет Матено Форте 100 л и Баритон 100 л, получавате по 5% безплатен бонус от всеки продукт от нас към вас", каза още Бибишков.

Нещо друго интересно, което специалистите са наблюдавали на полетата в село Кукорево е, че и тази година на лице са били множество заразени посеви с пшеница още през есента с вируси. Байер има отговор и на този проблем.

"За поредна година ще предоставим на нашите партньори пакета Баритон Супер с Децис 100. Баритон Супер е нашият най-добър фунгицид, обеззаразител в пшеница, който се справя с всички болести, разпространявани със семена, като фузарийно кореново гниене и снежна плесен. Той е с три активни вещества. Комбинацията им ги прави толкова активен срещу болестите. Също така продуктът е от втора професионална група и може да бъде използван спокойно през новия програмен период. 

А Децис 100 в този пакет трябва да бъде приложен ранно вегетационно, когато пшеницата е във втори-трети лист. Тогава се случва заразяването с вируси от вектори като листните въшки и цикадите, които на много ранен етап от пшеницата разпространяват тези вируси и на по-късен етап не могат да бъдат контролирани", разясни Ангел Косев, представител на Байер за региона на Ямбол и Сливен.

И тази година Декалб в България ще предложи единствената по рода си застраховка срещу непоникване в резултат на суша. Периодът на поникване е най-критичният момент в развитието на културата в Южна България. 

Застраховката покрива щетите на фермерите, като им възстановява сумата, вложена за семена. По този начин от компанията окуражават фермерите да продължават да инвестират в рапица дори и при риск от непоникване, който благодарение на Байер, е вече споделен.

За повече информация посетете www.cropscience.bayer.bg или се свържете с регионалните представители на компанията.