Атрактивно представяне нa френските сеялки Monosem направи по време на БАТА Агро 2013 фирма Оптиком ООД.

Под съпровода на френска музика, Мулен Руж шоу, игра с награди и френско шампанско, старозагорската фирма презентира богатото портфолио на Monosem, което предлага на българския пазар, заедно с последните новости от френския лидер в производството на сеялки.

Своята премиера на българския пазар направи сеялката Monosem Twin Row за шахматна сеитба, която вече е показала предимствата си в САЩ, където благодарение на нея се постигат 15-20% по-високи добиви, обяви при представянето Емил Лупанов, търговски мениджър в Оптиком ООД. В момента сеялките се тестват в Холандия, Германия и Гърция. Предстои да се направят и първите опити в България.

Реномето на сеялките Monosem е постигнато през годините, благодарение предимно на уникалния сеещ апарат, който е еднакъв за всички модели, независимо от вида на сеещия ботуш, броя на сеещите секции и различните рами на сеялките, обясни Емил Лупанов.

Сеещият апарат е изключително опростен. Изработен е от алуминий с бронзови чистачи и сеещи дискове от неръждаема стомана. Той работи еднакво добре с различни по големина и форма семена, което го прави подходящ както за пролетници, така и за дребни семена – например рапица. В Германия и Франция 70% от сеитбата на рапица се извършва със сеялки Monosem NG PLUS. Клиентът на Оптиком Мартин Драганов, собственик на фирма Агрострой от Нови Пазар през 2012 г. зася над 800 дка с рапица със сеялка Monosem NG PLUS 4 с двойнодисков ботуш. Посевът се развива изключително добре на фона на останалите посеви в региона, обясни Емил Лупанов.

При Monosem се използват два вида сеещи ботуши за внасяне на семената – класическият анкерен ботуш, монтиран на моделите NC и двойнодисковият ботуш при моделите NG Plus 4.

През 1989 г. Monosem извършват революция в пролетната сеитба на слънчоглед, когато внедряват на Европейския пазар американската система за сеитба на царевица с двойнодисков ботуш и опорни странични колела, които поддържат сеещата секция на абсолютно еднаква дълбочина, съчетавайки я с колелото за предварително притъпкване (PRO wheel), познато от зеленчуковите сеялки.

Фирма Оптиком предлага на българския пазар богато портфолио от сеялки Monosem: Класически анкерни сеялки NC в 6, 8 и 12-редови конфигурации. 6-редовите сеялки са на права рама с ширина 4,5 м; 8-метровите се предлагат на сгъваема рама с транспортна ширина 3 м. За фермери, които не излизат на пътната мрежа обаче, може да се конфигурира вариант на права греда с ширина 6 м, посочи Емил Лупанов. 12-редовите модели NC се предлагат в два варианта – т.нар. триетажна сеялка – 3-LEVEL, както и модел с телескопична рама CRT с висока производителност и възможност за торовнасяне. За по-малко от седмица  CRT зася 4 хил. дка, посочи Лупанов.

Почти винаги класическата секция се оборудва с гумено притъпкващо колело, което се самопочиства от почвата. Има възможност обаче и за оборудване с метални V-образни колела. Обемът на сеещата кутия при тези модели е 40 л.




Революционният модел NG Plus с двойнодисков ботуш вече е 4-то поколение, претърпял огромно развитие за повече от 20 години. В момента се предлага също в 6,8 и 12 редово изпълнение. При него има огромно разнообразие на носещите рами – предлагат се прави греди за 6-редовите модели, двойногредови сгъваеми рами за 8-редовите, телескопични рами за 6,8 и 12 редови модели и така наречените рами сгъваеми крила или Wingfold със 7 инчови греди, за 8 и 12 редови модели. Занапред моделите Wingfold ще се предлагат с най-новото решение на Monosem за секция с двойнодисков ботуш, наречена NX, където обемът на бункера за семена ще бъде 70 литра срещу 52 при сегашния модел, а секцията ще се поддържа в работно положение от специален амортизатор, наречен Моношок. От Monosem обявяват, че с тези модели може да се постига скорост на сеитба до 12 километра в час.
   
Всички модели на сеялките Monosem имат възможност за оборудване с торовнасящи системи с различни обеми на бункерите и с два вида торовнасящи органи (анкерни и дискови). От скоро има интерес и към системите на Monosem за внасяне на инсектициди (Microsem). Освен за инсектициди, Microsem е подходяща и за внасяне на микроторове при определени условия на работа, обясни търговският директор на Оптиком.

Освен сеялки, Monosem предлага и много добри решения за окопаване на пролетниците. Окопните култиватори на Monosem се отличават с изключителна здравина на паралелограмната секция, добро окачване на втулкови лагери, здрави фиксиращи дискове срещу странично изместване и разнообразие на работните органи. Те също могат да се оборудват с торовнасящи кутии. Ако клиентът вече разполага със сеялка за торовнасяне, той може да използва тези кутии, като закупи само трансмисията на торовнасянето, посочи Лупанов.

За доброто настроение на посетителите на щанда на Оптиком при представянето на сеялките Monosem се погрижи балетът на Биляна Йотовска Сикрет Гардън, а от фирма Оптиком раздадоха атрактивни награди на участниците, които дадоха верни отговори във викторината, посветена на Monosem.

Очаквайте видео-репортаж от учстието на Оптиком на БАТА Агро 2013 във Фермер.БГ TV!
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!