BASF подписа споразумение за придобиването на значителен дял от бизнеса на Bayer със семена и неселективен хербицид, съобщиха от BASF.
 
 
Bayer възнамерява да прехвърли тези активи в контекста на планираното придобиване на Monsanto. Покупната цена възлиза на 5.9 млрд. евро, която подлежи на определени промени при финализиране на сделката. Активите, които трябва да бъдат придобити, включват световния бизнес на Bayer с неселективен хербицид глюфозинат-амониум, който се търгува под марките Liberty®, Basta® и Finale®, както и бизнеса със семена за ключови окопни култури на избрани пазари: хибридна рапица в Северна Америка под марката InVigor®, използвайки технологията LibertyLink®, маслодайна рапица главно на европейския пазар, памук в Северна и Южна Америка и Европа, както и соя в Северна и Южна Америка. 
 
За цялата 2016 година продажбите на бизнеса, който ще бъде закупен от Bayer, възлиза на близо 1.3 млрд. евро, а оперативната печалба – на близо 385 млн. евро. Транзакцията е предмет на финализирането на сделката по придобиване на Monsanto от Bayer и на одобрение от съответните органи. Тя се очаква да завърши през първото тримесечие на 2018 г.
 
 
„С тази инвестиция ние се възползваме от възможността да придобием силно атрактивни активи по отношение на ключови окопни култури и пазари. Това ще бъде стратегическо допълнение към добре утвърдения и успешен бизнес на BASF за растителна защита, както и към нашите собствени дейности в областта на биотехнологиите“, коментира д-р Курт Бок, председател на Съвета на изпълнителните директори на BASF SE.
 
Над 1800 служители от отделите за търговия, изследвания и развитие, отглеждане и производство на семена ще се прехвърлят от Bayer в BASF. Те са главно разположени в САЩ, Германия, Бразилия, Канада и Белгия. 
 
Освен това BASF ще придобие площадки за производство на глюфозинат-амониум в Германия, САЩ и Канада, съоръжения за отглеждане на семена в Северна и Южна Америка и Европа, както и съоръжения за изследване на продуктивните белези в САЩ и Европа.