30 години иновации в българското земеделие. 30 години успешно партньорство отпразнува водещата химическа компания БАСФ в България.

"На Националния семинар на зърнопроизводителите, БАСФ представи точно по време на 30-годишния юбилей от създаването на компанията, завършване на портфолиото на житни фунгициди на база ревизол и изцялото му обновяване, като започнем с Приаксор, Ревистар Флекс, Ревикеар и не на последно място - Даксър, чиято премиера беше през 2023 г.  Също така обърнахме внимание и на слънчогледопроизводителите, на нашата генетика, както и на забележителните качества на Архитект и неговото представяне през последните две години", коментира за Агри.БГ Красимира Иванова, мениджър за България в БАСФ.

30 години иновации в българското земеделие

През последните няколко години фермерите се убедиха в това, че именно иновациите са нещото, което движи прогреса във всички сектори. И сектор „Селско стопанство“ не е по-различен.

БАСФ перфектно разбира това и тази година за първи път представи своя нов продукт Даксър на българския пазар.


За това как се представи фунгицида, разказва Мария Неделчева, търговски мениджър в компанията.

"Даксър е третият фунгицид от линията Ревизол след Ревистар Флекс и Ревикеар. Ние го нарекохме балансьор за всяка растителнозащитна технология, защото Даксър съчетава едновременно изключителен конрол срещу болести със зелен ефект на посевите. Може да се прилага както превантивно, така и лечебно. Може да бъде избор както за първо третиране, така и за второ. И съчетанието на всички тези предимства, води до това, което търсим - устойчиви, стабилни добиви и оптимизирани разходи. Изключително важно не само за тази година, но и за годините напред", обясни Мария Неделчева, търговски мениджър в БАСФ.

Независимо дали ще решите да започнете фунгицидната си технология с Даксър и го изберете като първи фунгицид или той ще бъде вашия избор за второ третиране - и в двата случая препоръчителната доза е 75 мл/дка.

"От първата си година на лансиране, Даксър е третиран на впечатляващите 2 250 000 дка в България. Бих казала, че това е поредният успешен партньорски проект между нас от БАСФ и вас - българските земеделци", добави Мария Неделчева.

Новото решение на БАСФ в слънчоглед

А aко Даксър е балансьор за всяка технология, то Архитект е решение за всяка технология в предизвикателните условия, които всяка година среща производството на слънчоглед. 



Това е първият и единствен растежен регулатор и фунгицид в слънчоглед, който успява да подготви растенията към променящите се условия на средата.

"Архитект – за резултати като по проект. В продължение на две последователни години в сравнително различни климатични условия проследихме Архитект и неговото представяне. Като крайни резултати, Архитект показа абсолютно еднозначни, последователни и устойчиви резултати. И разбира се най-голямото предимство е положителният добив. През 2022 г. 21 кг по-висок добив, а през 2023 г. +18 кг по-висок добив. Архитект – за резултати като по проект", каза Тодор Евтимов, маркетинг и технически мениджър в БАСФ.

Адаптивни хибриди за сигурна реколта

През последните години земеделците все по-често започват да си задават един въпрос и той е – „потенциалът за добив ли е най-важен и достатъчен ли е той за едно успешно земеделие?“. Оказва се, че той е само половината от успеха.

В Албена БАСФ представи своята продуктова линия слънчогледови хибриди InSun.

"Българският земеделец е един от най-иновативнити, защото сме на първо място по това колко хибрида използваме в нашите стопанства. 2,6 средно хибрида се използват средно в България. Това говори, че ние достатъчно добре осъзнаваме рисковете и в никакви случаи не искаме да допускаме да залагаме само на един хибрид. Заради това имаме 4 хибрида, всеки със своите достойнства. От двете основни групи Clearfield Plus и трибенурон-метил толерантни хибриди около които можете да се обедините и да заложите при всякакви условия", разясни Божидар Бонев, продуктов мениджър маслодайни култури в БАСФ.

Голям позитив например е, че хибридите като InSun 222 позволяват отлично ниво на саморегулация.

"За разлика от всички останали хибриди, при гъстота от над 5 000 растения, InSun 222 не само няма понижаване на добива, а има и леко увеличение. Това е важното, защото опазва инвестициите ни в семена", заключи Божидар Бонев.

В крайна сметка не толкова потенциала за добив е важен, колкото пластичността на представянето на хибрида на полето. Следва опазване на потенциала за добив и накрая неговата стабилност, сигурност и конкурентност. Всичко това може да бъде гарантирано от хибридите на БАСФ.
 

Повече информация за продуктите на БАСФ може да получите на https://www.agro.basf.bg