Нова ябълкова овощна градина се простира върху 3 дка общинска земя. Тя е създадена в периода между октомври миналата година и март тази година, съобщават от пресслужбата на Община Троян. 
 
Засадени са 556 фиданки. От тях 516 са ябълкови дръвчета от бързорастящия сорт „Ентърпрайс“, а 40 са опрашители от сорта „Голдън Джена“. По думите на експертите сортът „Ентърпрайс“ е по-устойчив на болести, което ще намали пръсканията с препарати и съответно ще гарантира по-чисто земеделие. Така ще даваме по-чисти и полезни плодове на децата, вярват от общинската администрация.
 
Овощната градина вече е оградена. В момента се прави опорната конструкция, върху която ще се формират короните. Предстои изграждане на поливна инсталация, както и на складова база с хладилни инсталации.
 
Очаква се бързорастящите дървета да дадат плод на третата година, а първите добиви да бъдат близо 500 кг от декар. Общинските служители се надяват, че при встъпване в оптимално плододаване около петата година, добивите да достигнат 3,5 тона от декар. Прогнозите са за над 10 тона ябълки от цялата градина.
 
Държавните служители умишлено не споменават обаче точното местоположение на новата ябълкова градина. Преди време са откраднати всички фиданки на съседна овощна градина, затова от Общината са по-предпазливи.