Три четвърти от директните плащания в земеделието са получени от 3700 физически и юридически лица, които на практика представляват 100 свързани лица.
 
 
Доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН съобщи това пред БНР, като се позова на данни от доклад за предишния програмен период.
 
„Става въпрос за 18 млрд. евро. Икономистите заобикалят тази цифра. Това са половината от парите, които влизат в България по линия на европейските фондове и на ЕС. Говоря не само за субсидиите, а въобще за земеделие и за Общата селскостопанска политика (ОСП). Огромна сума пари“, каза доц. Боюклиев. 
 
Според него подобна концентрация на много пари в малко хора няма в нито една от близките ни географски и исторически страни. 
 
„Това са пари, които общата европейска селскостопанска политика – много стара и успешна политика на ЕС, дава на фермерите, стопанствата, лицата, заети със земеделие, за да се съхранят, защото те произвеждат при много трудни условия. Това са традиционни производства. И ако погледнем страните със сходна историческа съдба, ако тръгнем сега от Румъния, минем през Унгария, Чехия, Словакия и така нататък, ще видим, че тези пари отиват при такива стопани. Те отиват, за да се създаде европейска система на земеделие“, коментира изследователят.