Преди да говорим за тавани за директни плащания трябва да положим основите. Добри основи, до колкото разбрахме, ще се поставят след като се даде определение за действащ земеделски производител, така и за голям, малък и среден производител. Ние предложихме да се внедри СПО. Това каза Божидар Петков, председател на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) за Фермер.БГ, по време на  работното заседание на „Национален земеделски форум – ОСП след 2020 г.“, което се провежда днес в София, чийто домакин е Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 
 
 
„Предложихме въвеждането на стандартен производствен обем (СПО), както беше за млад фермер. На тази база да се определи кой, какъв е и да се направят границите. Това ще бъде една реална и обективна оценка. Освен това по този начин ще се даде справедливо определение колко е голямо дадено стопанство, защото един зърнопроизводител може да има много земя и да е голям, но в същото време да има малко декари с овошки и да се счита като малък производител“, обясни Петков.
 
 
Сентенцията се състои в това, че след като се даде определение кой, какъв е, за малките производители таваните трябва да са по-високи. Следвайки тази логика за средните производители те трябва да са средни, а за големите - по-ниски, разясни Петков. 
 
По думите му възможността всяка държава-членка на ЕС сама да решава дали да постави таван или не, е добра.
 
„Това е една добра възможност сами да си определим чувствителните сектори и размера на подпомагането“, добави браншовикът.
 
Според него обаче има още трески за дялане. Една от тях касае иновациите и това какво всъщност значи тази дума в България.
 
„Трябва да се даде определение що е то иновация. При нас не е разписано правилно. В Германия, например, нещо може да се е използвало преди 10 години, но в България сега за първи път да се прилага. В този случай сега то не се приема за иновация у нас, а трябва. Това трябва да се дискутира и разпише, за да може да се прилага адекватно“.