Американски фермери започнаха селекция за развъждане на породата българско каракачанско куче. Традиционно високо ценените качества на породата, която се използва главно в овцевъдството е впечатлила силно фермери в Западна Вирджиния, които се захванали да я развъждат.

 

Атила Седефчев - заместник-председател на Управителния съвет на Международна асоциация "Каракачанско куче" (МАКК), заяви пред БТА, че родната порода се е превърнала в хит между задокеанските фермери и сега животното се радва на голямо търсене.

 

Първата каракачанка кацнала преди 8 години в САЩ и била заселена във ферма в Западна Вирджиния. След нея били изпратени още 12 кучета от същия вид. Животните доказали качествата си на добри пазачи и вече освен в САЩ, расовите четириноги намират добър прием и в Мексико и Канада. Щатските фермери пък създали местна организация, която се занимава със селекция на българското каракачанско куче.

 

Родният животински страж преодолял конкуренцията на пиренейското планинско куче, италианската марема, както и няколко турски четириноги.

 

Измествайки познатите в САЩ породи, каракачанското куче влязло в нови ферми и се изправя срещу хищници, които не е срещало досега. Сред тях са койот, пума, едри северноамерикански вълци и мечки гризли.

 

Първоначално каракачанките охранявали кози и овце, след това започнали да пазят и екзотични стада от лама, щрауси и др. Наше каракачанско куче излязло невредимо от бой с мечка в САЩ, разказва още Седефчев. В САЩ е запазено подвижното животновъдство на дълги разстояния - животните са целогодишно на паша, сред дивата природа, във фокуса на хищниците.

 

По 500 долара за екземпляр се търгува животно от родната порода между фермерите в САЩ. У нас цената на каракачанското четириного варира между 100-400 лв. за малко, до 1500 лв. за голямо куче. Според експерти породата се е утвърдила през вековете като най-добрия пазач.

 

Асоциацията разполага с изследвания на костни останки от тракийски могили, доказващи,че типът на тракийските кучета е идентичен с този на съвременните екземпляри. От МАКК претендират, че изобразените на Летнишкото съкровище две борещи се животни са тракийски предци на каракачански кучета, а не мечки. Доказателство за това, според киноложките експерти, са навитите на кравай опашки на животните и много дългата им козина. Находката датира от 3-4 в. преди Христа. Кучето е било свещено животно и много често е било убивано ритуално и закопавано с мъртвеца. Каракачанското куче никога не се връща с подвита опашка от бой - или умира, или побеждава, твърди един от първите изследователи на породата д-р Тодор Гайтанджиев.

 

Според специалисти при изложбеното развъждане в последните 20 години на каракачанските кучета се гледа като на експонати - усъвършенства се външният им вид и се загубват голяма част от функциите им. Така животните се омекотяват и са подходящи за градска среда. Подобно притъпяване на борбеността, на инстинктите за охрана би било равно на катастрофа за каракачанското куче, категорични са експертите.

 

Затова селекцията му е насочена към запазване на първичния, примитивен и оригинален тип. Стандартът е изготвен през 1991 г. от Венелин Динчев, Атила и Сидер Седефчеви от МАКК. През 2005 каракачанското куче стана първата българска местна порода домашно животно, която бе официално призната от Държавната комисия по породи животни към Министерството на земеделието и храните.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!