Българското кисело мляко и лютеницата се оказват сред любимите продукти на Негово превъзходителство Маруан Аийаш, посланик на Ислямска Република Пакистан у нас.

Улесняват износа на българско зърно за Пакистан

„Тези храни представляват интерес за нас и искаме да направим възможен износа им от България за Пакистан”, подчерта на специализиран форум в Добрич дипломатът.

Той пристигна в сърцето на Добруджа по повод конференцията „Агро храни”, на която се обсъдиха възможностите за инвестиции в земеделието на двете държави.

„Пакистан е в топ 5 в световното производство на мляко, а България – в топ 50. Искаме да знаем какво можем да направим, за да дойдат българските технологии и българската бактерия в Пакистан и да започнем съвместен бизнес”, заяви Маруан Аийаш. 

Търговията между България и Пакистан възлиза на 34 млн.долара.

„Това е капка в морето на фона на целия ни стокооборот. Има много голям потенциал в сферата на селското стопанство, който може да развием”, заяви още посланикът и уточни: „Българското земеделие има впечатляващи възможности. Това е едната сфера. Втората – това е текстилът. Трета – информационните и комуникационни технологии и енергията. Регионът има голям потенциал”. 

България е атрактивна и с производството си на различни видове масла. Пакистан проявява интерес към лавандуловото, слънчогледовото и лозовото масло, произведени у нас. 

Маруан Аийаш представи пред аудиторията в Добрич Ислямската република като се спря на история, култура, спорт, религия, икономика. 

„В страната ни има изобилие от селскостопански продукти, огромно разнообразие. Ние не внасяме плодове и зеленчуци, само изнасяме”, допълни още дипломатът.

Той подчерта, че от азиатската държава в България могат да дойдат много нови храни, сред които манго, бамя, ориз, 18 вида леща, портокали. Птицевъдството също е сред силно развитите сектори. Пакистан е на 11 място в света, като за една година ръстът е с над 9 %. 

Дипломатическите отношения между двете страни започват преди 55 години, като основната форма е стокообменът. България е най-близката до Пакистан страна-членка на ЕС и това я прави важен стратегически партньор, подчерта още посланик Аийаш.