От днес, 26 май, кооператив „Български пчелини“ зарежда с продукция магазинната мрежа на големите търговски брандове за хранителни стоки у нас. Производители от всички региони имат възможност да пласират своя конвенционален и биологичен мед, съобщи за Агри.БГ Петко Симеонов, председател на сдружение "Биологично пчеларство".

Отровени пчели: Засегнатите ще сигнализират на Брюксел

Тази сутрин е направена първата доставка на български пчелен мед в една от търговските вериги, която оперира на територията на цялата страна.

Петко Симеонов: "Доставката включва видове мед, които са от родни пчелни производители. С нашата организация на производителите успяхме да договорим регулярно присъствие по райони на български пчелен мед в търговската мрежа на големите брандове. Днес осъществихме зареждането на първата верига. Сега преговаряме и с още няколко. Нужни ни бяха две седмици, за да приложим на практика възможността за български мед във веригите.“

Ние като организация имаме производители на територията на цялата страна. Разделяме партидите и доставяме медове по региони, сподели браншовия представител.

Според Симеонов, реалното присъствие на истинския български пчелен мед, ще доведе до ползи както за производителите, така и за потребителите и ще намали присъствието на вносни пчелни продукти с неясен произход.

Петко Симеонов: "Имаме сериозен проблем с качеството и произхода на пчелния мед, предлаган в търговската мрежа, защто винаги се е търсела ниската цена. Това води до недостатъчно коректни търговски и производствени практики. Известен е проблемът със законодателството за етикетирането на продукта. Там няма никакво изискване за страна на произход. Никъде няма изискване за произход на бленда, за процентното съдържание вътре.

Едно общо наименование „Европейски съюз“ не дава абсолютно никаква информация на потребителите какво има вътре. А, когато говорим за продукти извън Европейския съюз, говорим за такива с по-различни правила за производсто. Дефиницията за пчелен мед в Китай, например, е по-различна от същата в Европа. 

Идеята е с това Постановление и с вече присъстващи български продукти в големите търговски вериги, това нещо да се промени и потребителят да може да направи информиран избор какво да си купи:

Дали истински български мед от конкретен регион, с конкретни качества и минимална обработка, с къса верига на доставка, или иска да купи нещо с неясен произход и съдържание?

Представителят на биопчеларството у нас коментира и последнит събития с подмора на пчели. Според него, проблемите на българското пчеларство не трябва да се политизират, а да се решават с диалог и ефикасни механизми.

Петко Симеонов: "Пчеларите, които бяха засегнати от отравянията, са наши членове и сме в постоянна комуникация с тях. Ние имаме проблем с не повече от десет големи растениевъди. Масата от земеделците си спазват правилата, комуникират с пчеларите и нямаме никакви проблеми с тях. 

Проблемите, които идват всяка година, са от едни и същи мастодонти, по едно и също време, на едни и същи места. Една и съща фирма е приччината за отравянията и в Търновско, и в Плевенско и в Търговище.

От миналата година започнаха поредица от срещи с тях. Земеделското министерство също участва в тези срещи. Вследствие на това все пак ограничихме вредите и в момента фирмите, които нарушават установените правила, са три-четири буквално. 
Диалогът с министерството продължава, защото не може всички да спазват правилата, а един да си прави каквото си иска. Пуснали сме няколко писма до аграрното министерство и настояваме за намирането на работещ механизъм.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Пчелар: За тайната на кошерите с женски имена

Пчелари за подмора: Не е пръскано за комари, а за хоботници

Десислава Танева: Не можем да спираме субсидии за отравяне на пчели