През октомври изпращаме първите образци от зародиши на плазма от семена от типичните българските сортове култури в Глобалното хранилище, известно още и като новия Ноев ковчег. Това съобщи гл. ас. д-р Гергана Дешева, която отговаря за родната генбанка в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малаков“ в Садово.

 

Новият Ноев ковчег събира наследство за бъдещите поколения. Той се намира в най-северната част на Норвегия - зад Полярния кръг, в Северния океан. Там се намира архипелагът Шпицберген, известен и като Свалбард, който включва над 1 000 острова. Ценната пратката ще замине по силата на споразумение между звеното към Селскостопанска академия и Министерство на земеделието и храните на Кралство Норвегия.

 

Д-р Дешева обясни, че в момента се уточняват с кураторите съдържанието на колекцията - и като брой култури, и като видове. „Ще изпратим от почти всички видове култури - зърнено-житни, зърнено-бобови, технически, маслодайни, зеленчукови, медицински култури. Първоначално говорим за 1 000 – 2 000 образци, като постепенно ще обогатяваме колекцията”, каза д-р Дешева. Първи засега ще заминат специално изсушени семена от пшеница, ечемик, нахут, царевица, сорго, фасул, бакла, леща, вигна и секирче.

 

По думите на младия учен, страната ни изпраща изцяло български форми, към които в Норвегия интересът е изключително голям. Институтът по растителни генетични ресурси в Садово съхранява над 150 милиона семена в леден сейф при минус 18°С. Растителната генбанка на България е трета в света по богатството на образци от пшеница след тези на Русия и Германия. 58 000 образци от над 3000 вида се пазят при строги условия, а от всеки един има по 2500 семена, разказва д-р Дешева.

 

Българската генбанката обогатява фонда си от 1984 г., когато е създадена. През 2014 г. ще отбележи 30-годишната си история. Първите постъпили образци са на растителни видове от 1951 г. Съхраняват се семена на билки и медицински растения, на фуражни, маслодайни, етерично-маслени, технически и на всякакви видове култури, влезли в различни класификации. Тук има не само български видове, но и такива от непознати растения, постъпили по линията на международния обмен.

 

Семена на дървесни видове не се пазят в Садово, но д-р Гергана Дешева информира, че аграрното министерство възнамерява да направи генбанка на горските видове. Съвременният български Ноев ковчег се включва в системата за обмен на данни, наречена AEGIS. Това става с подписания през 2009 г. Меморандум за разбирателство за създаване на Европейската генбанка.

 

Така националната ни съкровищница влиза в изграждането на т. н. „виртуална“ Европейска генбанка, включваща Европейска колекция от „уникални образци“. Основната цел е свързана с подобряване на координацията за опазването на растителните генетични ресурси в Европа.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!