Девет фирми, които произвеждат продукти, свързани със селското стопанство, ги показаха на тазгодишната Агритехника в германския град Хановер. 
 
 
На щанда си българската компания „Мадара Агро“, чиято продуктова гама се състои от повече от 90 изделия, и е един от най-големите производители на земеделска техника у нас, представя4-корпусни и 6-корпусни обръщателни плугове, дискови брани, подходящи за лозарски и овощарски масиви. 
 
 
От компанията изтъкват, че имат доста добър ръст през годината спрямо миналата и са оптимисти за следващата. Дори производството за следващата година вече е започнало преди месец и половина. Интересът към плуговете на щанда на компанията е голям, предвид това, че качеството е на високо ниво, а и ценовият сегмент е примамлив за клиентите. 
 
„Металагро“ е производител на хедери за слънчоглед, хедери за царевица, приставки за рапица, раздробители за слънчогледови и рапични стъбла, транспортни колички за хедери и сеялки, валяци, иглени брани, машини за жътва на лавандула. Компанията участва за първа година на „Агритехника“.  
 
 
На щанда на фирмата има три различни модела машини за прибиране на слънчоглед, като освен добре познатите в България и зад граница класически модели на хедерите, може да се види и най-новата разработка на добричката фирма – редови хедер от лифтерен тип. Тя дава възможност на комбайнера, в зависимост от скоростта на жътвата, да контролира работата на мотовилото. 
 
Фирма „Раломекс“ също участва на „Агритехника“ за първа година. На щанда си предлага две машини – 4-корпусен обръщателен плуг  и комбинирана машина за почвообработка. 
 
4-корпусният обръщателен плуг  е един от най-продаваните модели в България и е най-разпространен като модел, тъй като тракторите със 120-140 к.с. са едни от най-масовите в страната, а и не само. 
 
 
Комбинираната машина за почвообработка от две години вече е в серийно производство. На „Агритехника“ е показан най-малкият модел за трактори от 180 и 200 к.с. Тя представлява плуг, към който е добавено устройство за раздробяване на буците и машината извършва предсеитбена подготовка, предсеитбена оран и раздробяване и подготовка на почвата за сеитба, веднага след като е минала машината.
 
Тя вече е патентована от „Раломекс“ и се радва на голям интерес от страна на посетителите на изложението в Хановер. Основният износ на фирмата е в Румъния, освен това продукцията отива и за Молдова и Украйна. 
 
Meteobot е една от любопитните компании от България на „Агритехника“. Варненците представят автоматична метеорологична станция, предназначена за прецизно земеделие.
 
 
Тя събира данни за дъжд, вятър, температура, влажност на почвата и т.н., което се постига чрез сензори. Данните могат да бъдат проверявани по всяко време на мобилен телефон. 
 
Проектът е от една година, като идеята му е да предложи на фермерите нещо полезно и на достъпна цена, тъй като досега познатите на нашия пазар професионални метеорологични станции са предназначени за научни цели, а са и много скъпи или пък са китайски продукти, който не са качествени. 
 
Силистренската фирма „Елика-Елеватор“ произвежда машини и съоръжения за транспортиране на материали в насипно състояние, инсталации за белене на слънчоглед и заготовка на семена.
 
 
На щанда си на „Агритехника“ те показвот три продукта - измитащ транспортьор за силозно стопанство, Z-елеватор за щадящо транспортиране на зърно и специално подготвената за изложението почистваща машина с 5 сита, която работи на 3 нива. В нея е внедрен тъч контрол, чрез който може да се запазват всякакви настройки за различни семена.
 
Фирмата се цели основно в рускоговорящите пазари, а от миналата година има пробив в Южна Америка, но има клиенти в Германия, Индия, Египет, Гамбия.
 
СД „ХИК-91”, които от 2007 година са изложители на „Агритехника“, се занимават с полимерни опаковки, фолиа за оранжерии, сезал за балиране и др. Базата на компанията се намира в град Садово.
 
 
Освен в България, фирмата продава продукцията си и в Европа. В духа на тазгодишната тема на изложението за зелени идеи, фирмата в момента финализира проект, който е за рециклиране на вече използвани полиетилени.
 
Идеята е да се рециклират и след това този продукт да се използва за вторични фолиа в строителството или за торби за сметосъбиране. В завода, който не прекъсва работа, са заети над 200 души. 
 
Джебелската фирма KYASHIF произвежда хидравлични цилиндри, като 99 процента от продукцията на компанията се изнася за Западна Европа. Големи клиенти имат в Германия, Австрия, Скандинавските държави.
 
 
Идеята на компанията е да се съчетава качество с приемливи за клиентите цени. Фирмата, която отдавна участва на „Агритехника“, работи с Microsoft Dynamics, като над 300 души работят за компанията. 
 
„Бъдещност“ е компания, която се занимава с производството на хидравлични разпределители.
 
 
Заводът на фирмата е в Чирпан. Това е трети пореден път, в който компанията присъства като изложител на „Агритехника“.
Продуктите на фирмата се реализират в целия свят, като най-големите им пазари са в Европа и Азия, като през последните 4 години фирмата е стъпила и в двете Америки, а също така в Южна Африка и Австралия. 
 
Фирма „Капрони" е производител, разположен в Казанлък.
 
 
Там се създават хидравлични елементи и системи с приложение в мобилно и стационарно индустриално оборудване, част от които представя на щанда си на изложението в Хановер.