От името на българските производители на ягодоплодни, а и от всички земеделци в България, изпратихме призив към министерството на земеделието, храните и горите, българските земеделски производители да бъдат защитени от нелоялната и дъмпингова конкуренция от страни като Украйна и някои бивши югославски републики, които все още не са членки на Европейския съюз (ЕС).
 
На политическа основа, заради конфликта им с Русия, им беше дадена привилегията да пътуват в Европа без визи и да изнасят селскостопанските си продукти от цялата гама – месо, мляко, плодове, зеленчуци, зърнени и т.н. култури.  Това каза за Фермер.БГ председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) Божидар Петков. 
 
По думите му заради по-ниския жизнен стандарт в Украйна, продажбата на малини и ягодоплодни се прави на изключително дъмпингови цени. 
 
„Този фактор води до голямо затруднение за нашите производители, които са задължени да спазват редица стандарти, заложени от ЕС, а страните, които не са членки, не са задължени да ги спазват. Възмутени сме от този факт, защото това не е истинска конкуренция, а всичко е на политическо ниво“, каза Петков. 
 
Решението, според него, е да се въведат защитни цени и мита. 
„Освен всичко останало ние трябва да спазваме ограниченията на ЕС за ембарго на руския пазар, докато Украйна, Сърбия и другите бивши югославски републики имат свобода и избор кога и къде да  продават на руския пазар и европейския пазар“, добави производителят. 
 
 
По думите на Петков този въпрос вече два пъти е поставян пред министерството. 
„Моментът е подходящ, защото България председателства Съвета на Европа и има възможност този въпрос да се постави. Това ще е защита и за зърнопроизводителите, и за производителите на плодове и зеленчуци, а и за хората, които отглеждат животни“, счита Петков. 
 
Остава около месец до края на председателството, но според него, дори и по-късно да се обсъжда темата, актуалността й няма да се е променила и това ще е началото на дискусия. 
 
„Тази тема няма да остане повдигната само от нас. И другите страни от ЕС със сигурност ще поставят подобни условия. Аз имам информация, че Франция и Гърция вече са поставили лимитиращи цени във вътрешно европейски мащаб, защитавайки своите производители. Първата крачка е да защитим вътрешния пазар от трети страни, а впоследствие да се направят определени защити или лимитиращи цени за защита на производителите