Институтът по зеленчукови култури „Марица”- Пловдив тази година ще произведе първите семена от кандидат - сорта „Розово сърце” и семена от сортовете „ИЗК Ники F1” и „Копнеж F1”. Това съобщи директорът на научното звено към Селскостопанска академия проф. Стойка Машева.

 

При създаването на новия сорт „Розово сърце” селекционерите от Института са използвали за основа местна популация домати, известна в района на Пловдив като „Момино сърце”. „ИЗК Ники F1” и „Копнеж F1” са преминали успешно сортоизпитването в Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) и вече са включени в Националната сортова листа.

 

Продължава изпитването за втора година на сорт „Розово сърце”, за който Института получи разрешение за ограниченото семепроизводство и предлагането му на пазара през следващата година. Новият сорт домати „Розово сърце” превишава по добив родителските форми и същевременно запазва традиционния български вкус, който е балансирано-сладък, категорична е проф. Машева. По думите й, узрелите плодове са интензивно розови, сърцевидни и много едри - с тегло до 550 грама. Те са твърди - с нежна кожица и текстура.

 

В тях не е внедрен генът rin, който масово се имплантира в чуждите сортове за повишаване на издръжливостта им транспортиране и съхранение. Плодовете на „Розовото сърце” са предназначени за свежа консумация. Отглеждат се като средноранно полско производство. От декар могат да се произведат около 4800-5500 kg. Хибридният сорт „Копнеж F1” е сред най-добрите достижения на българското зеленчукопроизводство, убедена е проф. Машева. Плодовете му са с наситен червен цвят и тежат около 180-280 g. Те са кръгли, плътни, без целулоза и са непукливи. Отличават се с добра твърдост и съхраняемост. На вкус са приятно сладко-кисели, с добър външен вид и носят типичния доматен аромат. Подходящи са както за прясна консумация, така и за консервиране.

 

Най-ценни за сорта „Копнеж F1” са уникалните му антиоксидантни качества. Високата му биологична стойност се определя от голямото съдържание на ликопен (8.29 до 9.95 mg% - вещество с доказан антиоксидантен ефект), каза още проф. Машева. Хибридният сорт взе приза в раздел „Сортови семена и посадъчен материал“ на миналогодишното международно изложение „АГРА 2013”.

 

През последните години в института са създадени и регистрирани 10 нови сорта домати - “Пловдивска каротина”, “Пауталия”, “Ники F1”, “Аля”, “Йона F1”, “БГ Деа F1”, “Дивна F1”, “Олимп F1”, “Водолей F1” и “Копнеж F1”. Създадените през последните години сортове пипер са “Куртовска капия 1” от типа капия, “Ясен F1” и “Милкана F1” от тип конусовидни, “Калоян” от групата на широките пипери, а от пиперите за мелене - “ИЗК Рубин” и “ИЗК Калин”. Последният е с шоколадовокафяви плодове. В Института са разработени четири нови сорта краставици. Три от тях са от типа дългоплодни - “Киара F1”, “Марина F1”, “Мина F1”, и един е от типа корнишони - “Мерсия F1”.

 

При зелевите култури селекционерите са създали един сорт главесто зеле - “Пълдинер” и първият български сорт броколи - “Искра”. Последният беше отличен с диплом на четвъртото изложение „Изобретения, Технологии, Иновации” – 2012 г. При бобовите култури нови са сортовете градински фасул - “Пагане” и “Тангра” и грах - сорт “Марси”, каза още проф. Машева.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!