Производството на домати в България се увеличава, но и през тази година то ще бъде недостатъчно, за да покрие консумацията на българския пазар. И за краставиците вътрешното потребление разчита до голяма степен на вноса.
 
 
„Нивата на самозадоволяване в страната не се подобряват осезаемо“, отбелязва Центърът за икономически анализи в селското стопанство (CAPA) в своя месечен бюлетин. По предварителни данни на Евростат в България през 2017  г. са произведени около 159 хил. т домати, 55 хил. т краставици и 55 хил. т пипер.
 
„Впечатление прави рязкото увеличение на производството на домати - с 13% на годишна база, което представлява силен скок за последните 2-3 години“, коментират анализаторите от Центъра. При пипера обаче се забелязва силно намаление на производството на годишна база с 23%, а при краставиците спадът е с 27%.
 
Прогнозата на САРА за тази година е, че самозадоволяването с домати ще бъде едва 68%. За сравнение през 2007 г. неговият дял е бил 82%, като е отчетен само официалният внос. При пипера очакванията са, че нивата на самозадоволяване през 2018 г. ще бъдат около 77%. През 2007 г. този процент е бил 87%.
 
Производството на краставици през тази година вероятно ще осигури 89% самозадоволяване при отчетени 101% преди десет години.
Цените на едро през първото тримесечие на тази година са по-ниски в сравнение с миналата година. Във второто тримесечие САРА прогнозира понижение на цените на едро с до 5% при доматите и с 55% при краставиците. 
 
„Албания и Македония, които по територия са по-малки от България, поддържат високи позиции  в зеленчукопроизводството и имат  положителен търговски баланс в този сектор“, посочват анализаторите. Македония има нетен търговски  баланс от 70-80 млн. евро годишно. Албания е с неутрално търговско салдо в сектор „Плодове и зеленчуци“,  като през 2017 г. е произвела 280 хил. т домати. 
 
В следващите седмици и месеци се очаква спад в цените на всички  основни зеленчуци, не само в Европа, но и в други части на света, най-вече заради благоприятното време.