В рамките на официалното посещение в България на Хо Тхи Ким Тхоа, заместник-министър на индустрията и търговията на Социалистическа Република Виетнам в периода 22-25 май 2014 г., в София беше проведен бизнес форум, организиран от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), съвместно с Посолството на Виетнам в България.

 

Във форума участваха Ле Дук Лу, извънреден и пълномощен посланик на Виетнам у нас, Красин Димитров, зам.-министър на икономиката и енергетиката, Данг Хоанг Хаи, генерален директор на отдел „Европейски пазари“ в Министерството на индустрията и търговията на Виетнам, Светослав Младенов, изп. директор на Българска агенция за инвестиции, както и представители на бизнес организации от двете страни.

 

Над 120 участника събра българо-виетнамския бизнес форум „Възстановянане на традиционните пазари и нови възможности за бизнес сътрудничество“. Възможности за двустранно сътрудничество потърсиха 70 виетнамски компании и повече от 50 български фирми. Акцент в бизнес срещата бяха възможностите за възстановяване на сътрудничествота в областта на селското стопанство, а в състава на виетнамската делегация са включени представители на фирми от сектора на производството на първична селскостопанска продукция и на преработката на земеделска продукция.

 

 

„Икономическото сътрудничество между България и Виетнам е все още скромно. Неотдавна държавните ръководители на двете страни бяха единодушни в предложението за нов модел на икономическо сътрудничество като се използват силните позиции на всяка от страните. България заяви готовността си да бъде врата за проникването на Виетнам на европейските пазари“, заяви посланик Ле Дук Лу. Той изтъкна предимствата на България като добро място за инвестиции.

 

Зам.-министър Хо Тхи Ким Тхоа подчерта, че в контекста на глобалната криза е необходима промяна в мисленето на бизнеса по отношение на осигуряването на достъп до пазари. Средно 70-80 млн. долара е годишният стокообмен между България и Виетнам, съобщи зм.-министър Тхоа. Тя заяви, че са нужни общи усилия за увеличаването на стокообмена. Един от важните фактори, които привличат вниманието на виетнамските бизнесмени е възможността да се възползват от европейската помощ за бизнеса в България, заяви Ле Тхан Хоанг, председател на Асоциацията на виетнамската общност в България. Той заяви още, че Виетнам има нужда от продукти, които България има в големи количества.

 

„Може да открием офиси за износ в България, а също виетнамски готови продукти да се преработват в България и да се изнасят за ЕС“, допълни Хоанг. Зам.-министърът на икономиката Красин Димитров подчерта, че има потенциал български фирми да инвестират в изграждането на инфраструктурата на азиатската държава. Димитров заяви, че представители на виетнамския бизнес са изразили интерес да инвестират в областта на селското стопанство и преработвателната промишленост като традиционни области а бизнес сътрудничество между двете страни.

 

Има запитвания от виетнамски фирми за закупуване от България на технологии и производствени линии за българско кисело мляко и български вина. Обмисля се и изграждането в Ханой на цех за производство на продукция на хранително-вкусовата промишленост, която да се продава в двете страни и евентуално в трети страни. Участниците се обединиха около мнението, че подобни форуми ще дадат нов път в развитието на двустранните бизнес отношения между България и Виетнам.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!