Китай проявява интерес към отглеждане на български сортове малини. Това стана ясно по време на посещението на китайска делегация у нас, съвместно с Българската асоциация на малинопроизводителите.
 
През 2014 г. председателят на БАМ Божидар Петков в качеството си на представител за България и член на Управителния съвет на Световната Асоциация на Малинопроизводителите – IRO, изнесе доклад в Китай и проведе лекции по малинопроизводство у нас. В началото на месец октомври китайски специалисти поискаха да посетят България за среща с Асоциацията и запознаване с Българските сортове малини ”Люлин” и “Български Рубин”, както и с технологиите по отглеждането им. Преди седмица делегацията бе на посещение у нас, съобщи за Фермер.БГ Божидар Петков.

 
Гости на Асоциацията в офиса в Ловеч бяха г-н Бинг Менг (Bing Meng), комисар на търговската камара за внос-износ на медицински продукти, г-жа Хиу Сонг (Xiu Song), генерален мениджър на компания за медицински продукти и 80-годишната проф. Занг (Qinghua Zhang), вицепрезидент на асоциацията по земеделие и гори.
 
Китайските специалисти проявяват интерес към български сортове малини – като здравословна храна и технологии по отглеждането им. Гостите от Пекин разказаха, че имат програма да популяризират консумацията на малини в Китай във всичките им форми и да увеличaт насaжденията си с нови сортове.
 
Малинопроизводството в Китай няма традиции, но изявените здравословни качества на малината, като силен антиоксидат, насочват вниманието на специалистите към този плод и неговото отглеждане.

 
От своя страна делегацията разказа за тяхна технология на базата на малинов ензим, аналогичен на бактерията за българското кисело мляко. От него се произвежда напитка, подобна на сок, която е много полезна за здравето. Те проучват има ли база за производство на напитката и у нас. Продуктът още няма търговско название за Европа. 
 
„Веднага възниква идея за сътрудничество – ние предоставяме продукта малина, а китайската страна – технологиите по производство на здавословни продукти от малини по източни рецепти“, разказа Божидар Петков.
 
Китайските гости проведоха среща с Димитър Николов, директор на Областна дирекция „Земеделие“, който ги запозна с богатата традиция на малинопроизводството в региона. Те проявиха изключителен интерес към сорта малини „Люлин“, който дава плодове в периода от май до ноември и е подходящ за отглеждане в Китай.

 
След това гостите посетиха хладилната база на „Мелта – 90“ АД в гр.Ловеч. Там бяха посрещнати от управителя Андрей Тенев, който ги запозна с производствените възможностите на предприятието.
 
Посетено бе още едно уникално насаждение от Био-малини Люлин, което се намира на 1100 м. надморска височина в региона на гр. Самоков, както и хладилно преработвателно предприятие за био-малини в гр. Ихтиман.
 
Очакваме добри възможности за работа в бъдеще, каза в заключение председателят на БАМ Божидар Петков.
 
 
© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!