Софтуерната компания Немечек България е на финален етап от разработката на софтуерното приложение Farmbrella - специализирана метеорологична платформа за селското стопанство. В нейната основа стои възможността за получаване на максимално точни данни за всеки отделен физически блок, който се обработва. Основна цел на платформата е да оптимизира разходите на зърнопроизводителите като им осигури по-прецизно планиране и изпълнение на ежедневната полска работа.
 

Освен хипер-локална прогноза, уеб системата предлага метеорологични анализи, които да подпомогнат процесите по сеитба, жътва и третирането на посевите срещу болести и неприятели.

Farmbrella е разработена на база метеорологични данни, закупени от фирма meteoblue AG Швейцария. Техният модел NEMS4 със стъпка от 3км, е най-презицният за теориторията на Европа и осигурява отпимална точност на метеорологичните прогнози. Използването на Farmbrella ще даде възможност на земеделските производители да получат максимално точна прогноза за времето, за конкретната локация, която ги интересува – не просто за област или град, а за парцелите, които притежават и обработват. Данните са достъпни през интервали от 60 минути и включват информация за температура, валежи, скорост, вятър, относителна влажност на въздуха и др. В допълнение, потребителите имат досъп и до други функции, като калкулация за натрупната температурна сума от датата на засяване на дадена култура.
 

Всичко това позволява вземането на информирани решения за важните дейности по управление и извършване на полската работа. Системата предоставя възможност за създаване на различни аларми, които да известяват фермерите, когато даден параметър от прогнозата е важен за тях – например, ако влажността падне под определена стойност, или ако температурата премине конкретни градуси. По този начин пропускането на важни метеорологични събития се превръща в изключение.
 

Уеб приложението Farmbrella се разработва от софтуерните специалисти на Немечек България. Технологичният опит на компанията се съчетава със специфичните познания на специалисти от селскостопанския сектор и експерти в областта на агрометеорологията. Този екип от професионалисти е предпоставка за изграждането на система, която предлага практически решения на все по-важни за селското стопанство проблеми, свързани с метеорологията.
 

Към момента основният фокус на приложението е върху зърнопроизводство, а в бъдеще се очаква да се развие и в специализирана услуга на отглеждането на други селскостопански култури.
 

През следващия месец компанията ще набира своите първи потребители, които ще имат възможността да тестват системата безплатно, за да дадат своята обратна връзка и препоръки за развитие.

Farmbrella е софтуерен продукт, разработен с финансирането на Европейската комисия по линия на програма FRACTALS (7-ма РП, Дог. за финансиране No632874".



   


За Немечек България

Немечек България е софтуерна компания, основана през 1998 г. от Немския холдинг Nemetschek AG, като неин център за развойна дейност. От 2003г. Компанията откупува мажоритарен дял от 60% и продължава развитието си самостоятелно, като запазва партньорските си отношения с немската компания майка. Към момента в Немечек България работят близо 250 професионалисти в областта на разработка, внедряване, маркетинг и продажби на софтуер.

Контакти:

 

Немечек България
ул.Индустриална 11, София 1202

[email protected] ; +359 2 4210900

www.nemetschek.bg | www.farmbrella.eu