В България не може да се говори за изкупни цени на зеленчуците – особено за чесън, лук, картофи, дори и за фасула. Това коментира пред Фермер.БГ зеленчукопроизводителят Недялко Неделчев от разградското село Желязковец.
 
За да има изкупни цени, трябва да има или преработвателна организация или едри износители, с които да се сключват договори и те да обявяват изкупни цени. Изкупуване в България няма, има предлагане, посочва Недялко.
 
Всеки производител сам си търси пазара, особено като си по дребен, така че вече може да говорим за пазарни цени, не за изкупни. Всеки предлага и си търси самостоятелно пазар, дали ще е чрез агроборси, дали ще е чрез продаване на дребно или чрез ходене на агроборси в Румъния например – това също е един от вариантите. Но за изкупуване изобщо не може да става дума. Не знам как е при домати, краставици, по интензивните култури, но за по-специфичните култури, които изискват повече ръчен труд, като чесън, лук, картофи, дори и за фасула, не съм чувал за реални изкупни цени, коментира фермерът.

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!