Представители на над 10 български аграрни компании в секторите месопроизводство, млекопроизводство, етерични масла, олио и винопроизводство, ще придружат министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на работното му посещение в Китай в периода 6-10 юни.

 

По време на посещението си в Китай министър Стойнев ще се срещне с министъра на търговията на Китай г-н Гао Хучън, както и с други висши представители на китайското правителство и големи китайски компании. На 8 юни в град Нинбо министър Стойнев ще участва в министерската конференция по въпросите на икономическото и търговското сътрудничество между Китай и Централна и Източна Европа.

 

Ще бъдат обсъдени възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между европейските страни и Китай, както и разширяването на търговския стокообмен и увеличаването на съвместните инвестиции. Преди министерската конференция ще бъде открит и ежегодният международен панаир за потребителски стоки в град Нинбо, в който на специален щанд продукцията си ще представят българските производители.

 

Китайската държава има 10 млрд. щатски долара кредитна линия за страните от Централна и Източна Европа, припомнят от Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ). Китай проявява интерес към внос на висококачествени храни и селскостопански стоки: телешко, агнешко, млечни продукти, вина и други.

 

Китай е на второ място след Турция по износ сред страните извън ЕС. През 2013 година стокообменът между България и Китай е 1.875 млрд. щатски долара (увеличение със 7.8% спрямо 2012 г.). Износът ни е 862 млн. долара (13.1% ръст), а вносът - 1.013 млрд. долара (ръст от 2.9%).

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!