За много от българските преработватели на агропродукция и производители на консерви забраната за износ на селскостопански продукти в Русия би била пагубна.

 

„Нормално е ембаргото да се отрази негативно, защото 1 година е много време. Все пак очакваме да бъде оповестен списъка със стоките, за които се въвежда забрана за износ за Русия. Засега нямаме повече информация и не можем да коментираме. Има указ, но той е общ. Чакаме списъка“, заяви за Фермер.БГ инж. Антоанета Божинова, изпълнителен директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

 

Божинова уточни, че към момента няма яснота какво точно се има предвид под определението „консерви“. Ясно е, обаче, че за някои от българските преработватели забраната за износ може да е пагубна. Причината е, че има български фирми, които изнасят именно за Русия 80-90% от продукцията си.

 

„Наистина е много важно за нас да видим този забранителен списък. Надяваме се да е „по-благосклонен“ и да включи всички продукти и консерви“, допълни Божинова.

 

Ще припомним, че Съюзът на преработвателите на плодове и зеленчуци работи по проект за промоционална програма за преработени плодове и зеленчуци, страна в който е и Русия.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!