За трети път за последните няколко години група български овцевъди беше на обмяна на опит в испански ферми в региона на Саламанка.  Посещението беше по покана на Националната асоциация за развъждане на синтетична популация българска млечна (НАРСПБМ), която от близо десет години е в контакт с Испанската асоциация на овцевъдите, отглеждащи породата Асаф. 
 
Интересното тази година е, че в групата се включват и зърнопроизводители, и начинаещи овцевъди, което само по себе си говори, че животновъдството е, поне за някои хора – очертана перспектива, каза пред Фермер.БГ Симеон Караколев, председател на НАРСПБМ и организатор. 
 
Българските животновъди имаха възможност да видят ферми от нуклеуса (най-добрите генетически ферми) на испанската асоциация на овцете Асаф, както и ферми, които са извън нуклеуса.
 


 
Една от силните страни на испанското овцевъдство е отлично развитият генофонд. В тази връзка българските фермери посетиха станция за преценка на кочове от породата Асаф, запознаха се и с ранно отбиване и захранване на агнета, както и с дейността на една от големите развъдни асоциации в Испания.
 
Сред фермерите, които за втори път посещават испанските ферми, е Александър Алеков. В стопанството на животновъда, по примера на испанските ферми, вече се работи по линия за създаване на стада и изчистване на местните породи с високопродуктивни. 

 
Има още много какво да желаеме като гледаме колегите си в Испания до къде са стигнали и с какъв материал работят. Трудности има, но не е невъзможно да го постигнем. На 50% сме изчистили породата Асаф при нас от местните породи, които са били в ТКЗС–тата продукцията се вдигна с 30% за тези 5 години, каза Александър Алеков, овцевъд и арендатор с. Селановци, обл. Враца.

 
За трети път в Испания е овцевъдът от Тутракан Нахид Чанакчъ, който има 500  овце и признава, че след второто си посещение в Испания, също е запонал да модернизира овцефермата си: Впечатленията ми са много добри – машинно доене, отглеждане на агнета на електронни майки и машинно хранене. В момента съм постигнал доилната зала и електронните майки. Занапред мисля да направя и машинното хранене, защото не можем да намерим работнници“

 
Бяхме на посещение в техния селекционен център или станция за преценка на кочовете по потомство. Всички колеги цъкат с език и коментират: Браво! Ето какво прави държавата и какво правят колегите животновъди от Испания. Истината обаче е, че това, което те правят сега, ние в България сме го правили преди 30 години, разказа Симеон Караколев.
 
Караколев изрази надежда, че и в България в най-скоро време ще се направят една или две станции за преценка на кочовете. По испански модел в близките години и у нас ще се изготви каталог на кочовете, от които се взема семенна течност.

 
Кога ще ги стигнем испанските овцевъди?
 
Митко Бербечелов, овцевъд, с. Софрониево, обл. Враца: Има вероятност да ги стигнем. Може би подрастващото поколение – нашите деца, ако всичко се гледа добре и усърдно, защото ние сме упорит народ!
 
Александър Алеков, овцевъд и арендатор с. Селановци, обл. Враца: На 100% аз специално, с моето стадо мога да кажа, че ако има елитен разплоден материал, можем да постигнем над 90%  за още 5 години. 



© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!