Иновации, нови технологии, обмяна на опит почерпиха български фермери от сърцето на немската индустрия и земеделие в Харсевинкел, Германия. Групата бе водена от официалния вносител на световната марка трактори и комбайни CLAAS– фирма Рапид КБ, която през тази година проведе редица активности за затвърждаване лидерските позиции на бранда в България.

 

Фермерите се запознаха с дългата и богата история на фирма CLAAS и основните принципи на работа, които компанията следва от самото си основаване преди 100 г. от Аугуст Клаас.  Въпреки световните мащаби на компанията, гостите получиха уверение, че в CLAAS традициите и семейните ценности са поставени на изключително високо ниво и именно затова компанията ще се стреми да остане семейна, какъвто е бил замисълът на нейния  основател. „ Това ни дава спокойствие и уверост, че сме едно голямо семейство и произвеждаме най-добрите технологии за фермерите, които изповядват същите ценности като нас“.

 

 

CLAAS е изключително иновативна компания както в миналото, така и днес  и това се доказва от  факта, че всяка година фирмата регистрира над 100 патента,подчертаха домакините.  Именно фирма CLAAS  е първата компания , която пуска на европейския пазар комбайна като машина през далечната 1936 г. Несъмнено най-успешният комбайн с марката CLAAS  най-продавания в световен мащаб, остава моделът Dominator, който е добре познат и по българските полета.

 

Производството на трактори е също важна част от производството на компанията. От CLAAS са изключително горди, че от старта на производството им през 2003 г., за този кратък период от време, тракторите са се наредили на завидното четвърто място по продажби в Германия.

 

Най-съществено внимание на фермерите по време на презентацията бе отделено на логистичния център за резервни части разположен на 145 000 кв.м.  В него се работи с изключително кратки срокове за доставка - само 24 часа от момента на заявката, а осигуреността с резервни части достига забележителните 98%.

 

 

След презентацията  някои от историческите машините на компанията , българската група имаше възможност да види в музейната експозиция към завода и да усети духа на отминалите времена  чрез интерактивни визуални и звукови ефекти в залата.

 

Успехите, които отбелязоха от CLAAS в своето развитие бяха видяни не само в миналото, но в настоящето, с поглед към бъдещето. Фермерите имаха възможност да се убедят в безкомпромисното качество и прицизност на изработка на всеки детайл на комбайните и тракторите CLAAS като направиха обиколка в завода,  където се произвеждат най-успешните модели комбайни и трактори с марката CLAAS.

 

Посетихме завода на CLAAS в Харсевинкел. Видяхме поточната линия където се произвеждат комбайни. Изключително им беше интересно да видят как от парче ламарина на края на деня се получава готова машина.

 

Това което ги впечатли е реда, чистота в завода, също така останаха впечатлени от бояджийното, където разбрахме, чечрез новите технологии за един голям комбайн LEXION се използват 60 кг. боя, което е три пъти по-малко, отколкото е била в миналото.

 

Производственият процес в завода е организиран изключително интересно, на малки групи работници, отговарящи за конкретно производство. Така се постига проследяемост на всеки един произведен детайл във всяка една машина и бърза обратна връзка при открито несъответствие.

 

 

Българските фермери видяха как всеки един комбайн, след като стигне края на поточната линия, се подготвя и тества при максимални обороти и най-висока степен на натоварване в специални симулаторни зали. „Нито една машина не напуска линията без да е издържала теста по всички показатели“, гарантираха от CLAAS.

 

Впечатленията си от посещението в завода на CLAAS сподели младата фермерка Гергина Стоянова, Долна Митрополия:

 „Искам да изкажа моите благодарности към фирма Рапид за предоставената възможност да разгледам всичко тук, което е създадено и направено. Типично в немски стил дисциплина и строгост. Изключително добре изглежда завода, всичко е направено перфектно. Видяхме най-новите машини, видяхме самите поточни линии и как машината върви от началото на поточната линия и минава през всички етапи на нейното сглобяване“

 

След като родните земеделци видяха, че нищо в CLAAS не е случайно, че немският производител заслужено е лидер в иновациите и всеки един служител дава максимума в работат си, фермерите станаха свидетели чрез интерактивното представяне CLAAS Live  на новостите в продуктовата гама на компанията за 2015 г.

 

Разговаряме с Николай Цеков - продуктов мениджър CLAAS  в Рапид КБ, какво видяха фермерите по време на презентацията:

„Това, което видяха българските земеделци тук на място и което се очаква и в България на първо място новия Arion 4 серия. Като предишния модел в тази серия беше изчерпан и не се предлагаше за България. Тук видяхме новия модел, който може да се използва за сеитба и окопаване. От гамата големи машини от тракторите, вече имаме безстепенни трансмисии от 140 до 530 к.с. Силажокомбайните също така събуждат интерес, големите сламопреси.“

 

Друг  от акцентите  в представянето бе новата серия трактори – CLAAS ATOS, за която разговаряме с Ларс Аренс, Продуктов мениджър CLAAS за България

 

 

 „CLAAS  представи пред групата български фермери новата серия ATOS, която е в диапазона от 76 к.с. до 109 к.с. При нея имаме различни модели – с 3 и с 4 цилиндови двигатели,  както с механична, така и автоматична трансмисия. В тази серия сме предоставили максимално много опции за допълнително оборудване, за да може да имаме един опростен и маневрен трактор, който може да бъде оборудван допълнително за фермерите, които предпочитат повече технологични решения. Това е един перфектно маневрен трактор, подходящ за обработка на редови посеви и всякаква работа във фермата. Българските фермери могат да го очакват на пазара след юни 2015.

 

Освен това фермерите имаха възможност да се запознаят с изцяло нова серия на комбайните TUCANO, които представихме тази година. Премиум моделът TUCANO 570 Hibrid е изключително подходящ  за българския пазар и следващата година това ще бъде един от акцентите на него.“

 

Новият TUCANO привлече българската група фермери с множоството иновациионни технологии с които е оборудван, а именно:

- Директно  регулиране на контрите чрез системата Cebis

-Електронно отваряне на бункера иподобрена система за по-бързо разтоварване

- Изключителна вместимост на бункера до 9000 л.

- APS Hibrid system

 

Изключителен интерес фермерите проявиха към новия  хедер Vario 930-770. С работна ширина 9,30 на 7,70. Подготовката за жътва на рапица и монтирането на  ножовете за рапица с този хедер отнема само 15 минути за един опитен комбайнер, което е изключително облекчение при честа смяна в хода на жътвената кампания.


 

На финала на посещението г-н Ларс Аренс споделя мнението си за работата с официалният вносител на CLAAS  за България – фирма Рапид.

 

Claas  работи повече от 25 години на българския пазар с Рапид КБ и през последните няколко години нашето партньорството се развива стремглаво. Ние  сме горди, че точно Рапид КБ е лицето на Claas за България. Благодарение на Рапид КБ сме лидери в пазара на комбайни за България. Успяхме с тях да обединим сили и да вземам най-позитивното от познанията на международните пазари за селскостопанска техника и специфичните нужди на българските фермери, за да можем да предложим правилните и конкурентоспособни селскостопански машини на българския пазар.

 

ВИЖТЕ ВИДЕО:

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!