Български фермери посетиха най-старата компания за селскостопански инвентар в Германия  - световният производител AMAZONE по покана на Рапид КБ – официален вносител за България.
 
Земеделците бяха посрещнати от собственика г-н Клаус Драйер, който заяви, че има специално отношение към нашата страна и към фирма Рапид КБ.
 
След топлото посрещане, г-н Йенс Майснер, експорт мениджър за българския пазар, представи историята, развитието и дейността на AMAZONE. Компанията е семейна, въпреки големия си мащаб и това за всички е изключителна ценност и стимул за развитие, което ще бъде запазено и в бъдеще.
 
ВИЖТЕ ВИДЕО:
 
 
Машините тук се произвеждат с 90% компоненти, произведени от AMAZONE. Матриците на тези компоненти също са разработени в завода, което гарантира изключителна прецизност и качество в детайлите, подчерта г-н Йенс Майснер в презентацията си. 
 
AMAZONE разполага със 7 производствени мощности, една от които в Русия и една във Франция с 1800 души персонал. През 2013 г. компанията е с впечатляващия оборот от 515 млн. евро. Експортът достига 80% от производството, което прави компанията най-голямата семейна фирма за прикачен инвентар в Европа!
 
AMAZONE не само е производител на техника за растителна защита, а разглежда технологиите като част от една взаимна обвързана система. Когато говорим за техника за растителна защита, то трябва да кажем, че AMAZONE е водещия производител с най-голям пазарен дял, не само в Германия или в Европа като цяло, а дори и в държави като Украйна, където също заемаме водеща позиция в този продуктов сегмент, каза пред Фермер.БГ Йенс Майснер, експорт мениджър за българския пазар. 
 
Още от самото си основаване, фирмата е иноватор, който определя и поставя стандарти в почвообработката. Първата комбинирана сеялка в цял свят е с марка AMAZONE; навлизането на GPS в управлението на машините също, както и въвеждането на Isobus. 
Тези отличия не са случайни. Всяка година 5% от оборота си AMAZONE инвестира в проучвания и разработки, които се осъществяват в собствен изследователски център, където вече се проектират техологиите за бъдещето. Сред тях е роботът AMAZONE – BoniRob.
 
BoniRob е един напълно автоматичен агроном, който може да замести работата на полето денонощно и да даде обратна информация за състоянието на полето по всяко време на денонощието и на засетите култури. С помощта на тази роботизирана техника ние не само проследяваме състоянието на културите, но можем да направим и препоръки, за да се приложат съответните агротехнически мероприятия в най-правилния момент, обясни Йенс Майснер.
 
След представянето на компанията българските фермери посетиха и самия завод, където отблизо се запознаха с технологичния процес на производство на машините. Земеделците бяха впечатлени от високото качество на боядисване на всеки детайл с 8 слоя боя против корозия.
 
По време на обиколката стана ясно, че AMAZONE е една от малкото компании, която има издадено право от световната организация за сертифициране TUF сама да изпитва машините си. Това още веднъж засвидетелства високото качество на производство, което е постигнал производителя.
 
Най-впечатляваща за българските земеделци бе лабораторията по минерални торове на AMAZONE, която е единствената в света! Именно тук се крие и тайната за високите успехи на машините с марка AMAZONE. 
 
На уникалния тестови стенд електронна система мери къде на полето, какво количество, къде и в кой момент попада тора. Чрез тези тествания торачките AMAZONE имат само 2-3% толеранс от зададената норма, като това води до 10% икономия и гарантира опазването и на околната среда.
 
В практиката често се случва тора, който използва фермерът, да липсва в таблиците на производителя за нормите на торене. От AMAZONE гарантираха на българските земеделци, че ако изпаднат в подобна ситуация и притежават торачка Amazone, производителят ще тества и определи нормата напълно безплатно. Това гарантира на клиентите прецизна норма, изключително висока ефективност на торене и по-ниски производствени разходи, подчертаха от AMAZONE, обясни Йенс Майснер.
 
Отправяйки се към тестовите полета на техниката, г-н Йенс Майснер сподели, че всички изнесени от него факти и данни за високата ефективност на работа на машините с марката AMAZONE се доказва и от имидж барометъра, който измерва удовлетвореността от закупените машини на земеделските производители в световен мащаб. В тази скала AMAZONE заема 4-то място при всички видове машини и 1 място при прикачната техника.
На демонстрационното поле фермерите се запознаха с най-важните характеристики на самоходната пръскачка PANTERA 4502 и я видяха в действие. 
 
Пръскачката е задвижвана от двигател на Deutz. Тежестта се разпределя равномерно върху всяко колело, като това подобрява стабилността на машината на пътя и на полето при работа. Въпреки мощността, PANTERA 4502 е компактна машина с впечатляващ пътен просвет до 1,70 м. Пръскачката се управлява централно и с едно натискане колеята може да се измества от 1,80м. до 2,40м или широката версия от 2,40м. до 3,00м. 
 
Йенс Майснер обясни: На практика днешното поколение самоходни пръскачки са напълно самодостатъчни и нямат нужда от човешка намеса за управлението им. Това не означава, разбира се, че не се използва вода, но по принцип има техническата възможност тази машина да работи напълно самостоятелно на полето. Друга важна особеност е, че филтрите могат да се използват дълго време без да се почистват, което пести време в процеса на работа.
 
По време на демонстрацията основно внимание бе отделено на щангите и тяхното конструиране за компенсации и в трите равнини в процеса на пръскане – нагоре, надолу и встрани. AMAZONE блестящо се справят и в трите направления с композитните щанги с алуминий в края, с които е оборудвана самоходната пръскачка PANTERA.
Прикачната пръскачка AMAZONE UX 5200 Super също бе демонстрирана на полето пред българските фермери. 
 
Щангите на пръскачките на AMAZONE се отличават с това, че в двата си края те са изработени от лека ламарина, докато в средата те са с една стабилна и здрава конструкция. Благодарение на леката профилна конструкция се спестява голяма част от собственото им тегло и се намаляват инерционните сили. Така гарантираме една по-бърза работа с по-малка нужда от енергия и по-ефикасни като цяло, посочи Йенс Майснер. 
 
През 2015 г се навършват 20 години от партньорството на фирма Рапид КБ и AMAZONE Какви са впечатленията на немската компания от съвместна работа на българският пазар, разказа  Йенс Майснер: Това, което свързва AMAZONE и Рапид КБ, е не само 20-годишна съвместна успешна работа на българският пазар, но и едно много тясно взаимодействие между семейство Драйер като  собственици на AMAZONE и семейната фирма Рапид КБ. Същевременно разчитаме и за в бъдеще на най-новите технологии, комбинирани с едно много високо ниво на следпродажбено обслужване на машините на AMAZONE.
 
Посещението в Завода на AMAZONE завърши с туристическа обиколка на гр. Хамбург, където фермерите видяха както забележителности, така и пристанището, което обиколиха с туристическо корабче. От фирма Рапид КБ заявиха, че посещенията в заводите на производителите, които фирмата представлява за България, са се превърнали в традиция и ще продължат и през 2015 година.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!