Група български фермери посети завода на Laverda в Италия по покана на новия официален вносител на марката за България фирма Варекс. Програмата на мероприятието започна с презентация на бранда Laverda, като фермерите се запознаха с развитието на марката през всичките 140 години до днес.

Laverda е обект на редица иновации и нвестиции от страна на корпорацията AGCO, която закупи италианската марка преди няколко години. Акцент бяха най-новите серии зърнокомбайни и по-специално моделите за жътва при неравни терени.

ВИЖТЕ ВИДЕО ПО ТЕМАТА:


В новия шоурум на Laverda гостите от България имаха възможност да се запознаят отблизо с новите модели комбайни, които са актуални за сезон 2014. Специалисти и инженери от Laverda отговаряха на всички въпроси на фермерите, които основно се интересуваха от икономичността на двигателите, системите за очистване на зърното и възможността за работа в неравни терени.

Пред Трактор.БГ г-н Лучано Паризе, мениджър продажби Laverda, сподели:

„Започнахме партньорство с AGCO преди около 2-3 години и от 2007 г. AGCO притежава 50% от Laverda. Мога да кажа, че към днешния момент виждам резултатите от инвестицията им. AGCO инвестира в нови технологии за производство на машини – това е основната разлика от преди. В миналото може да се каже, че произвеждахме среден клас машини, но AGCO ни помогна да произвеждаме машини във високия клас – като технология, електроника, като задоволяване потребностите на клиентите на най-високо ниво“.

Фирма Варекс и домакините от Laverda  бяха подготвили за българските фермери богата програма по време на посещението и след запознаването с всички новости при комбайните Laverda, домакините предоставиха възможност на своите гости от България да се запознаят отблизо с производствения процес на комбайните.

Фермерите видяха прецизността на изработка на всеки детайл от бъдещите машини. През последната година е налице сериозно обновяване на технологиитев произодството, като пример за това бе показаната нова камера за боядисване на комбайни, както и оборудването за прецизно лазерно изрязване на металните елементи.

По време на обиколката в завода разговаряме и с г-н Йенс Отте, бизнес мениджър комбайни AGCO за Северна и Централна Европа:

„Днес бих казал, че българските фермери са доста модерни. Фермерите в България винаги купуват последно поколение техника и се надявам това да продължи така. Виждам нарастващ интерес към по-големите комбайни с повече оборудване и екстри“.

Специална демонстрация след обиколката на завода бе подготвена за българската група, като пред погледите на фермерите бе направен екстремен тест драйв на новата серия комбайни Laverda AllQuatro Techno. Този комбайн показа завидна стабилност и проходимост при изключително стръмен терен.

На демонстрационната площадка се запознаха отблизо и с новите серии Laverda M 300 и M 400. Стандартно комбайните от тези серии са оборудвани с новата система за интелигентна жътва GSAX за контрол на височината на отразяване и странично плаване на хедера. Всички нови серии комбайни Laverda са с новата Skyline кабина, която утвържадва високите стандарти с още по-добра работна среда за оператора,нови функции и подобрения.

Версиите LC на моделите  M410 и М400 осигуряват самонивелиране на целия комбайн при жътва по хълмисти терени при 20% напречен наклон, 30% надлъжен при изкачване и 10% надлъжен при спускане. Хедерът перфектно „копира“ наклонения терен и позволява на комбайна да жъне чисто, без загуби, с върхова производителност и максимален комфорт и сигурност за оператора.

След официалната обиколка на завода и демоснтарцията се състоя ползотворна дискусия с фермерите от България, на която представителите на фирма Варекс и Laverda отговаряха на всички техни въпроси и даваха полезни съвети и насоки в избора на правилен комбайн.

От тази година комбайните Laverda се представят на българския пазар от фирма Варекс -  една от водещите компании на нашия пазар. По този повод питаме г-н Йенс Отте кои са били основните критерии, по които компанията AGCO е избрала фирма Варекс:

„Причината AGCO да избере Варекс за техен партньор е, че Варекс са много сериозен партньор в сферата на комбайните,имат добро име/репутация в Българияи за нас беше важно да развиваме маркетинговия дял на Laverda в Българияи да се доверим и разчитаме на Варекс в това“.

Какво да очакваме от Варекс и Laverda до края на тази година и кави са плановете за съвместното им партньорство разговаряме и с г-н Джакомо Лоро, регионален мениджър по продажбите за комбайни Laverda, Централна Европа:

„Ние ще трябва да се концентрираме към нови комбайни, към по-добре оборувани и по-големи като мощност комбайни. Мисля, че заедно с Варекс и техния опит Laverda може да присъства дълго на българския пазар. Следващата стъпка ще бъде БАТА Агро през Август , където и аз ще бъда цяла седмица, защото доста залагаме на този регион (България) заедно с Варекс. Смятам, че българският пазар ще става все по-интересен в близкото бъдеще и рабира се с Варекс, като наш важен и стратегичски партньор,ще е ниша, която ще се развива позитивно за в бъдеще. Варекс е нах-силният  партньор,който можем да имаме в България,така че ние избрахме най-добрите и смятаме,че с Варекс ще бъдем доста успешен тим и сме направили оптималния избор за пазара в България на Laverda с Варекс“.

След проведената дискусия и натрупаните впечатления по време на обиколката на завода и демонстрацията, разговаряме с част от българските фермери, част от групата.

Стоян Раков обработва около 6000 дка земя в землището на село Чавдар. Споделя, че за него е предизвикателство работата на трудните терени в подножието на планината, където има нужда именно от този тип машини, които е видял днес по време на посещението:

„Тук попаднахме в кухнята на производство на тези комбайни. Също така въпреки информацията за модела комбайн, който аз в момента закупувам от фирма Варекс, тук видях,че комбайнът е уникален и е един хибриден модел, който е направен за условия като нашите-едни наклонени терени с тежка среда на работа. Това ще допринесе по-ефективно да се борим с климатичните условия на природната среда, защото в тежки години като тази, на едни интензивни валежи се получава доста ерозия по почвата. Една машина от обикновен кластрудно се справя и започват техническите проблеми,а с комбайнът Laverda, в който ние инвестираме в момента, се надяваме жътвата да протича по-леко и по-успешно.“

Впечатленията за проведеното посещение в завода на Laverda споделя и Юлиян Симеонов, който обработва 5500 дка в района на Белоградчик:

„Аз за първи път съм в завод, където се произвеждат комбайни. Впечатлен съм, защото видях от детайла, който излиза от машините за разкрояване до самия комбайн как се сглобява. Инвестирани са много пари в този завод и смятам, че произвеждат надеждна техника, на която може да се има доверие.“

Пътуването до завода на Laverda в Италия завърши с приятна туристическа обиколка на Венеция, където българските фермери се нсладиха на красотата на града и типичната местан кухня и култура.
 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!