По покана на асоциацията на Холщайн-Гърция , ръководството на Асоциацията за развъждане на черношарената порода в България и фермери от Сливен и Добрич посетиха две от водещите говедовъдни ферми на Гърция и проведоха работна среща по всички въпроси относно състоянието на говедовъдството и неговото бъдеще. Това съобщи за Фермер.БГ Михаил Михайлов от Националния съюз на говедовъдите в България.

По време на срещата си с българските животновъди гръцките им колеги споделиха как се води при тях контрола на продуктивните качества на животните, родословната книга и самата селекция. Съвсем внимателно започва използването на бици от Норвежко говедо и след дълго проучване и посещението на ферми в Европа и Израел, които вече работят по тази схема. В момента започва отелването на първите юници с кръв от тази порода и след приключването на лактацията им ще се направят окончателните изводи. До тази възраст животните се развиват много добре- раждат се с по-ниско живо тегло, но с голям интезитет на растеж, голям гръден кош, широк таз, високопоставено виме със стандартни цицки и изявени млечни признаци по екстериор. И най-важното с изключително здрави крайници и копита, защото процента на отпадналите крави от заболявания по краката е най-голям.



По време на срещата стана ясно, че в Гърция работят три лаборатории за преценка на млечните проби, останали наследство от млечния борд, който вече е отдел към Министерството на селското стопанство. Гръцките говедовъди показаха на българските си колеги и приплоди на известни бици, които се използват в Гърция и България.

По отношение на бъдещето развитие на говедовъдството стана ясно, че гръцките животновъди се готвят да посрещнат 2015 г. с увеличение поне с 20% на кравите в основно стадо. В момента ремонта и на двете ферми, които посетихме е в съотношение 1:1.2 в полза на младите животни, съобщи Михаил Михайлов. Вносът на животни с висок генетичен потенциал също не е прекъснат и се внасят животни от Германия, Холандия, Полша, Унгария и др. Това разбира се не е случайно-през 2015 г. падат млечните квоти, цената на млякото, ако не расте, се зъдържа постоянна от 40-49 цента за годината. Фуражите тази година са също на ниски цени, а сеновалите са пълни със слама и сено. Тази година е така и при нас, посочи Михаил Михайлов.  
На въпрос на българските говедовъди към един от фермерите дали може да осигури цвеклови гранули за тях, той отговори: „Тази година царевицата е с ниска цена, ще храните царевица, ние отдавна прекратихме използването на отпадъци от хранителната и пивоварна промишленост.



Колегите от Гърция също искат да научат повече за говедовъдството в нашата страна и установят трайни контакти за сътрудничество, каза още Михаил Михайлов.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!