Трябва да се завиши регионалният подход по отношение на директните плащания в новата ОСП, заяви на конференция в Пловдив Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов.

Не може едни и същи условия да се поставят на коренно различни региони. Като пример Вукодинов посочи нитратната директива, която забранява торенето до 1-ви февруари. А заради сушата, особено в южна България началото на февруари е късен период за торене.

Илияна Димитрова, председател на Асоциацията на гъбопроизводителите алармира, че гъбопроизводителите са лишени от схемата за директни плащания на площ заради спецификата на отглеждане на гъбите.

Представители на Асоциацията на земеделските кооперации се обявиха против налагането на таван за субсидиите за обработваеми площи, защото въвеждането на такава горна граница няма да позволи на кооперациите да работят ефективно.

Мария Степанчева от Асоциацията на биволовъдите в България каза, че са необходими спешни мерки за допълнително субсидиране на животновъдството в новата ОСП.

Румен Йончев, председател на Земеделски народен съюз каза че системата за директни плащания е неприложима за страните в Централна и Източна Европа по отношение на структурата на земеделието, собствеността на земята, на културите, които се отглеждат. Сега е моментът това да се случи с новата ОСП, въпреки че и сега ЕК се опитва за 2014-2020 да приложи същата стара схема с минимални промени. Така заради изкривени нива на субсидиране ще се получи изкуствено пренареждане на съотношенията в ЕС, заради изкривени нива на субсидиране.

Вижте повече по темата във видеото:



 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!