По данни на електронното издание Allaboutfeed експерти отбелязват, че българската пшеница има най-високо съдържание на протеин. 
 
 
„Според нашите оценки средното съдържание на протеин в българската пшеница ще достигне до 12,45%, а в руската - 12,4%“, казва Олег Онищенко на форум в молдовската столица Кишинев.
 
По думите му високо съдържание на протеин се очаква и за пшеницата в Сърбия - 12,2% и Румъния - 12%. По-нисък процент между 11,3 и 11 се очаква да е съдържанието на протеин в пшеницата в Молдова и Украйна.
 
Той отбеляза, че в някои региони на Украйна максималното съдържание на протеин достига до 17%, а в България дори 17,04%. През 2017-2018 година съдържанието на протеин в украинската пшеница е в достатъчно широки граници - между 7 и 17%, което допринася за спад на средния показател.