Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Германския федерален институт за оценка на риска ще създават мрежа от оценители на риска за защита здравето на потребителите и за гарантиране на висока безопасност на храните, съобщиха от Земеделското министерство. 
 
Предвижда се още двете институции за създадат механизъм за обмен на информация и да развиват технологично сътрудничество чрез съвместни изследвания, програми и обучения. Ще бъдат създадени и работни групи. 
 
Очакванията на страните е участието в тази мрежа да повиши професионалната квалификация на експертите и да разшири възможностите за научно-изследователски проучвания. „България цели да има още по-ефективна система на лабораторни изследвания. За нас е важно да осъществяваме навременен и точен контрол по цялата хранителна верига“,  каза заместник-министърът на земеделието и храните Марина Бракалова по време на подписването на Съвместна декларация между двете институции за намерение за сътрудничество.
 
Изпълнителният директор на БАБХ проф. Пламен Моллов отбеляза, че страната ни ще има възможност да обменя опит с водещи специалисти от световен мащаб. „Затова очаквам съвместната ни работа да даде ползотворни резултати“, изтъкна той.  
 
Изпълнителният директор на Федералния институт за оценка на риска проф. д-р Андреас Хенсел изрази пълната подкрепа от германска страна за бъдещото сътрудничество. 
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!