Масовата беритба на череши през тази година се очаква да започне около 5 юни и да продължи до края на месеца. По традиция кампанията по прибиране на реколтата от череши ще завърши с Празник на черешата, който тази година ще се проведе на 27 и 28 юни.

 

Проф. д-р Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие – Кюстендил, сподели за Фермер.БГ, че в рамките на празника пред земеделски поризводители от цялата страната ще бъдат представени резлични сортове череши, селекция на института. „По традиция ние показваме на нашите земеделски производители сортове и хибриди череши, покали добри качества през изминалата стопанска година.

 

Целта е производителите да имат възможност да изберат качествени сортове с по-едри плодове. На специализирана среща ще представим и технологиите за отглеждане“, сподели проф. Домозетов. По думите му интересът на земеделските производители към българските сортове расте. Наред с това към българската селекция има проявен сериозен интерес от производители от чужбина.

 

Най-сериозен е бил интересът към два сорта череши е един сорт малини. Проф. Домозетов разказа, че лицензът за тези сортове е даден на Китай и че там вече се произвеждат българска селекция череши и малини. „Два сорта череши - „Данели“ и „Стефания“, както и малини сорт „Люлин“, които са създадени в Института по земеделие в Кюстендил, бяха дадени за година на Китай. Това означава, че там може да се произвежда посадъчен материал от тези сортове, за да започне след това месово производство на тези български сортове в Китай“, поясни проф. Домозетов.

 

Българските череши, които ще отглеждат китайците, са с по-късен цъфтеж, устойчиви са на късни пролетни студове и се отличават с едри плодове. „Много важен елемент от селекцията при черешите е устойчивостта на пролетни климатични аномалии. Така в години когато има пролетни студове, устойчиви сортове като „Данели“ и „Стефания“ плододават нормално. Точно затова те са подходящи за отглеждане и на по-високи места. В Китай, например, насажденията са на над 1 000 м надморска височина в район с обилни продължителни валежи“, допълни проф. Домозетов.

 

Според него, череша сорт „Стефания“ има много добро бъдеще и в България. Проф. Домозетов е категоричен, че в България трябва да бъде създадена организация за заготовка и пакетиране на произведените у нас плодове. „Тогава можем да имаме добър износ, а не както сега – заготвяме продукцията направо за преработка“, заяви Домозетов.

 

В Кюстендилско работят две сушилни, както и няколко малки преработвателни предприятия, но това не е достатъчно. Има идея за създаване на предприятие, което да поеме заготовката и пакетирането на поне половината от произведената продукция, но на този етап всичко е само в сферата на идеите.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!