Положението тази година не е розово. 30 % от реколтата с праскови, в района на Сливен тази година, е с лошо качество, заради падналите градушки. Това коментира Коста Петров, председател на сдружението Българска праскова за БНР. 
 
Общият обем на продукцията в сливенската Долина на прасковите е с около 20 % по-нисък от миналогодишния. От неколкократно падналата градушка най-сериозно са пострадали насажденията в кв. Речица - Сливен и селата Злати войвода, Гергевец и Самуилово, където на места щетите са от порядъка на 80 процента от насажденията в градините. По тази причина е свито и търсенето на праскови за износ.
 
Румънските търговци тази година ги няма на пазара. Цените са като миналогодишните - от 0,50 лева до 1 лев за килограм десертни, 0,65 лева за килограм компотни и 0,15-0,20 лева за ударения от градушка плод, който отива за сокове и нектари.
 
Най-добра е реколтата от компотни праскови, която се прибира в момента - около 2 тона от декар.
 
Дано подпомагането на сектора от държавата продължи, надяват се сливенските производители, които вече получават подкрепа за реализиран качествен плод от 250 кг от дка.