В битка за клиенти и ожесточена конкуренция компаниите за поземлени активи стават все по-гъвкави в предоставяните услуги. Българското дружество за купуване и наемане на земя „Агрион”, което се утвърди като един от лидерите в бранша, отваря нови офиси и разширява портфолиото си с решения как собствениците да печелят от ниви. През миналата година компанията официално откри офиси в 21 града в цялата страна, а днес вече има нови търговски точки в София, в Добрич, Сливен и Силистра. 
 
За тенденциите на пазара експертите отчитат, че средният размер на сделките е за 15 дка, но не са малко запитванията и за ниви от по 3 дка. „Клиентите често идват със запитвания за по-малки парцели, интересуват се какви документи да подготвят, как се определят цените и дали могат да продадат земята си, макар тя да е в отдалечени краища на страната. Нашата работа е да им предложим най-ефективния вариант за техния имот, така че лесно и бързо да спечелят от нивите си дори и от разстояние”, разказват експертите. „В „Агрион” разглеждаме всеки парцел без значение колко е голям и къде се намира. Сключваме сделки и за 3 дка като това е едно от нещата, които ни отличава от спекулантите на пазара. Купуваме и само идеални части от имоти. А имаме възможност да платим и авансово договорената рента”, коментираха от компанията.
 
Изследванията на „Агрион” за пазара показват още,  че по-малко от половината собственици притежават земя, която е изцяло комасирана. По-често тя е частично или напълно раздробена на малки части, с което се обяснява и амплитудата на цените между по-големите окрупнени парцели и по-малките. Друга особеност на пазара е, че хората, които живеят в големите градове и особено в София, имат нереалистични очаквания по отношения на цените. Компанията може да предоговаря условията за стопанисване на земята от името на собственика или да бъде неговия личен земеделски брокер като подготви цялостна концепция за управление на земеделски портфейл. 
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!