България затри единствения си завод за производство на трактори, този в село Ведраре, община Карлово. Държавата вече няма дялово участие в приватизирания тракторен завод, който от символ на машиностроенето, днес се е превърнал в символ на разрухата. Евтините PR кампании на редица политици, че ще докарат инвеститори от Китай се оказаха пълен абсурд и празни приказки. Екс-премиерът Орешарски обещаваше след визитата си в Китай инвеститори за тракторния завод. Екс-министър Греков също обещаваше съживяване на завода. Както Фермер.БГ обаче писа още преди година, икономически оправдано за един инвеститор би било да построи нови производствени мощности за сглабяне на трактори, отколкото да влее пари във възстановяването на разрушени и опоскани сгради.

 

Някога в завода за трактори Болгар са се произвеждали рекорден брой трактори, както за нуждите на България, така и за износ в страните от СИВ и Африка.
 

трактори Болгар

 

Някогашните огромни производствени помещения в момента пустеят, машините в тях са масово разпродадени, а всички служители са уволнени или напуснали.

 

село Ведраре - тракторен завод

 

В момента в завода работят 2-ма души "охрана" (пенсионерът на портала е инвалид, трудно чува и трудно вижда) и още 3-ма души, на които се води регистрираното през 2008г. ново Акционерно дружество със седалище в село Ведраре - КТЗ АД. То е с капитал 200 000 лв., но чрез прехвърляне на джиросани акции, които представляват абстрактна сделка без кауза за тяхната действителност.

Пред репортер на Фермер.БГ малцината останали в Карловския тракторен завод заявиха, че с месеци не са получавали заплати и имат да вземат по над 7000 лв. В същото време справка в отчета за паричните потоци през 2012г. показва, че акционерното дружество е изплатило за заплати 242 000 лв. Сега обаче всеки месец служителите получавали по стотина лева, колкото да не умрат от глад.

Справка в Търговския регистър показва, че Дружеството няма обявен годишен финансов отчет към днешна дата. КТЗ Болгар АД, представлявано от Христо Хаджидимитров, също все още няма публикуван публично Годишен финансов отчет за 2013, макар срокът да е изтекъл в края на месец Юни 2014. От анализа на този за 2012г. става видно, че основните приходи на предприятието са от разпродажбата на имущество и резервни части. Финансовите разходи за 2012г. са в размер на над 6 млн.лв.:

 

 

Приходите на завода в момента са от продажби на останалите запаси с резервни части, оборудване от производствените халета, а на дневен ред в момента е продажбата на самите сгради. За целта на оградата на завода е разпънат транспарант за продажбата.

 

 

КТЗ Болгар

 

Първият български трактор - Мофан:
 

първи български трактор - Мофан

 

Абстракцията за производство на модерни трактори Болгар:
 

 

Призрачни коридори и единственият "работещ"кабинет в тракторния завод:
 

 

 

 

Единственият нов трактор Болгар ТК 80, който чака своя купувач:
 

 

Блокове, построени срещу тракторния завод в село Ведраре за служителите и работниците:
 

 

В този супермаркет са пазарували работниците в КТЗ Ведраре, когато заводът е бил символ на българското тракторостроене:
 

 

Пустеят и земеделските земи към завода, които са използвани преди години за тестването на новите трактори Болгар:
 


 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!