Съветът по европейските въпроси одобри позицията на България за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което ще се проведе на 24 март в Брюксел, информират от правителствения пресцентър. На предстоящото заседание министрите ще проведат ориентационен дебат по предложението за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно действията за информиране и насърчаване, свързани със селскостопанските продукти на вътрешния пазар и в трети страни.

 

Предложението бе представено на заседанието на Съвета през декември 2013 г., а през февруари 2014 г. министрите проведоха дискусия по основните въпроси в него. България подкрепя предвидената от Председателството възможност за национално съфинансиране за всички програми, като приветства покриването на по-голям процент от ЕС – 60% при обикновените програми, насочени към трети страни, и при мултинационалните програми. По отношение на участието на държавите членки в процедурата по подбор на обикновените програми, считаме за по-удачен варианта, с който се запазва подбора на национално ниво.

 

Предвижда се министрите да обменят мнения по доклад относно задължителното посочване на държавата на произход или мястото на произход за месо, използвано като съставка, който Комисията ще представи. България подкрепя инициативата на ЕК да се направи оценка на отношението на потребителите към задължителното етикетиране на произхода за месо, използвано като съставка, да се проучи доколко такова етикетиране е осъществимо и да се анализират разходите и ползите от въвеждането на такива мерки, включително правното въздействие върху вътрешния пазар и въздействието върху международната търговия.

 

Очаква се също Комисията да представи предложение за регламент на Европейския парламент и на Съвета относно биологичното производство и етикетирането на биологични продукти, както и доклад относно прилагането на разпоредбите, отнасящи се до организациите на производителите, оперативните фондове и оперативните програми в сектора на плодовете и зеленчуците след реформата от 2007 г.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!