Днес в рамките на визитата на катарската правителствено делегация, която на посещение у нас, бе подписан и меморандум за разбирателство в областта на селското стопанство между министър Мирослав Найденов и министъра на околната среда на Катар Абдула Мубарак бин Абуд Ал – Медади.

 

Катар проявява интерес за внос на агнета и овце от България, като животновъдите са получили уверение от страна на Министерството на земеделието и храните,че ще могат директно да преговарят с чуждите търговци.

 

Някои животновъди изразиха надежда, че това ще възобнови търговските взаимоотношения между България и арабските страни и това ще даде подем на овцевъдството,което от своя страна ще доведе до разширяване на стопанствата и отглежданите животни. Други овцевъди изразиха скептично мнение по повод подписаното споразумение и изразиха опасенията си , че „това е поредната ПР акция, която няма да доведе до реален ефект директно върху животновъдните ферми, или ако има такъв той ще е за определен кръг от хора.“

 

На срещата по подписването на меморандума е станало още ясно, че българските производители на птиче месо, на сирене и кашкавал също могат да стъпят на арабския пазар. Катарската страна е изразила интерес и към вноса на български пчелен мед.

 

Всичко звучи повече от оптимистично, остава животновъдите да очакват възможностите за директно договаряне и арабските търговци и да успеят да отговорят на исканите количества.

 

Катар инвестиции селското стопанство