България е готова да окаже съдействие в областта на земеделието по отношение на представяне на нови сортове растения и нови породи животни във Виетнам. Това заяви  заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров на  среща с председателя на Народния комитет на град Хошимин Ле Хуанг Куан, съобщиха от МЗХ.
 
„За страната ни Виетнам е стратегически партньор в азиатския регион“, допълни д-р Димитров. Двамата с Ле Хуанг Куан обсъдиха икономическото, научно-техническото сътрудничество и състоянието на търговско-икономическите отношения между двете страни. Тяхната обща позиция бе, че за България и Виетнам съществува значителен потенциал за развитие на взаимния стокообмен, както в търговията, така и в земеделието, който трябва да бъде използван максимално, за да доведе до положителни резултати. 
 
По-рано днес д-р Цветан Димитров присъства и на Българо-виетнамския форум в гр. Хошимин. „Уверен съм, че днешната среща ще допринесе за по-нататъшното разширяване на сътрудничеството във всички области от взаимен интерес между Република България и Социалистическа Република Виетнам”, посочи зам.-министърът по време на откриването. Той допълни още, че съществува потенциал за ефективно развитие на търговията, като двете страни трябва да положат усилия за активизиране на бизнеса.
 
Форумът, който се проведе в рамките на посещението на българската междуправителствена делегация, е организиран от българската Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. На форума присъстваха над 50 български и виетнамски фирми.

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!