България трябва да получи близо 6,4 млн. евро помощ от европейския бюджет за преодоляване на щетите от тежките наводнения през януари-февруари 2015 г., реши бюджетната комисия на Европейския парламент, съобщават от пресцентъра на институцията. Парите са част от пакет от 16,3 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата в България и Гърция вследствие на природни бедствия в началото на годината и ще дойдат от Фонд „Солидарност“ на ЕС. Парламентът ще се произнесе окончателно на пленарно заседание през октомври.
 
Фонд „Солидарност“ ще покрие част от разходите, които България е направила, след като силен дъжд и предизвикани от него наводнения и свлачища причиниха сериозни щети на диги, комуникационни мрежи и пътища, както и на частни домове и обществени сгради. Особено засегнат бе югоизточният регион на страната.
 
Помощта за Гърция в размер на 9,9 млн. евро е за щети, причинени от наводнения през февруари 2015 г. в два региона: Еврос (Източна Македония и Тракия) и Централна и Западна Гърция.
 
По искане на двете страни Европейската комисия вече е отпуснала 10% от предвидените средства за спешни възстановителни работи.
 
Парламентът ще гласува окончателно предложението на Комисията за отпускането на помота на първата си сесия през октомври (от 5 до 8 октомври). Съветът на ЕС одобри помощта по-рано на 14 септември.
 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!