Съветът по европейски въпроси одобри проектите на позиции на България за участие в заседания на Съвета на министрите на ЕС по земеделие и рибарство и по околна среда, информират от правителствения пресцентър. На 12 юни в Люксембург се очаква министрите на ЕС да постигнат политическо споразумение по предложението за промени на Директива 2001/18/ЕО относно възможността за държавите членки да ограничават или забраняват отглеждането на ГМО на тяхна територия.

 

България подкрепя компромисния текст на Гръцко председателство, който дава адекватен отговор на всички поставени от нас въпроси и създава солидна правна база за налагане на забрана на национално ниво за отглеждане на ГМО на територията на държава членка въз основа на ясни процедурни правила.

 

Отново на вниманието на министрите на околната среда ще бъде Съобщението на Европейската комисия „Рамка за политиките в областта на климата и енергетиката за периода от 2020 до 2030 г.“. От началото на годината Съобщението е предмет на обсъждане на различни формати на Съвета на ЕС – околна среда, енергетика, конкурентоспособност, икономически и финансови въпроси. Темата е неизменна част и от дневния ред на Европейския съвет.

 

В отговор на поставените от Гръцкото председателство въпроси, България ще посочи като сектори със значителен потенциал да допринесат за намаляването на емисии на парникови газове енергийната ефективност и отпадъците, а като сектори, поставящи сериозни предизвикателства – земеползването, промените в земеползването и горското стопанство, както и транспортният сектор.

 

Съветът по европейските въпроси одобри и проект за позоция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 16 и 17 юни в Люксембург. На него се предвижда министрите да приемат Заключения по доклада на Комисията относно прилагането на разпоредбите, отнасящи се до организациите на производителите, оперативните фондове и оперативните програми в сектора на плодовете и зеленчуците след реформата от 2007 г.

 

България подчертава необходимостта от преразглеждане на действащото законодателство с цел осигуряване на по-добро насочване на помощта за организации на производителите във всички държави членки. Особено важно за нас е да се въведе по-висок процент на финансиране за регионите с по-слаба организираност на сектора, като за осигуряване на финансова неутралност могат да се въведат финансови пакети за държавите членки.

 

Очаква се да бъде представен доклад за напредъка по предложението за регламент за изменение на Регламент (ЕС) №1308/2013 и на Регламент (ЕС) №1306/2013 по отношение на схемата за помощ за предлагане на плодове и зеленчуци, банани и мляко в учебните заведения. Според България, разширяването на обхвата на схемата трябва да се базира на продукти с доказан ефект върху здравето на децата и учениците.

 

За нас е неприемлив въведеният критерий за разпределение на средствата за мляко: „обичайното използване на финансовите средства по предходните схеми за предлагане на мляко и млечни продукти на деца”. Считаме, че трябва да се прилага единен критерий за разпределение и в двата сектора, основан на дела на децата във възрастовата група от шест до десет години и степента на развитие на регионите.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!