-

След протестите на тютюнопроизводителите в края на миналата година и обещанията, които даде Правителството на среща с протестиращите, Министър Найденов ще иска от Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство разрешение за отпускане на нова държавна помощ за тютнопроизводителите.В дневният ред на заседанието на Съвета, което ще се проведе на 18 януари т.г. ще бъде разгледано искането на България.


Правителството одобри днес позицията на страната ни за форума, съобщиха от правителствената информационна служба. Новата държавна помощ в размер на до 116 млн. лв. ще се прилага съгласно т. нар. „залязваща клауза” (Sunset Cause) от Договора за присъединяване. Искането ни е мотивирано с трудностите в преструктурирането на сектор „Тютюн” и финансовите проблеми пред тютюнопроизводителите, свързани с европейското изискване за заплащане на премиите за реколта 2009 г. през 2010 г.

 

Посочен е и очакваният ефект от прилагането на тази мярка – насърчаване на тютюнопроизводителите за преминаване в други сектори и отрасли чрез създаване на алтернативни дейности, повишаване на тяхната конкурентоспособност и стимулирането им да произвеждат по-качествен тютюн, който да покрива пазарното търсене.