Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) официално призна България като държава, „свободна от класическа чума по свинете“. Това стана по време на Генералната Сесия на организацията, която се провежда тази седмица в Париж, Франция.
 
 
На 24 май, България получи здравния сертификат за официално признат статут по време на тържествена церемония на Световната Асамблея на делегатите на OIE в Париж.
 
ОIE е единствената организация, чиито стандарти по здравеопазване на животните са признати като референтни от Световната търговска организация (СТО).
 
Предоставянето на официален статут, признат от OIE, има голямо значение за икономическото развитие на страната, посочи Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасността на храните. 
 
През 2016 г. Европейската комисия прие Решение, с което допусна България да търгува с живи прасета в рамките на Европейския съюз, след като преди това имаше повече от 10 годишна забрана, наложена във връзка с контрола на заболяването класическа чума свине.