Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков подкрепи Декларация за регионално сътрудничество със страните от широкия Дунавски регион за разширяване производството на протеинови култури. Това се случи на министерска конференция в Моравске Топлице, Словения, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

 

Представители на страните от Дунавския регион единодушно приеха декларация, с която се обединяват, че е важно да се увеличи производството на соя. За страните, които са членки на ЕС е възможно стимулиране на производството чрез съответните мерки и стимули на ЕС, а за другите страни чрез техни национални селскостопански политики.

 

За България увеличаване на производството на соя за изхранване на животни е от първостепенно значение, посочи министърът. Ние имаме климатичните условия да гледаме соята около Дунава. Декларацията е важна за нас, защото площите с тази култура намаляват. Само България има Научно-изследователски институт по соята и сме създали няколко сорта, информира още министър Греков.

 

Конференцията се проведе по инициатива на Министерство на земеделието и околната среда на Словения. В нея участваха министърът на Словения Деян Жидан, министърът на земеделието на Хърватска Тихомир Яковина, министърът на земеделието, управлението на водите и горите на Босна и Херцеговина Жерко Иванкович-Лиянович, министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Македония Люпчо Димовски и представители на министерствата на Литва, Австрия, Италия, Германия, Молдова, Унгария.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!