България е първата страна подала заявка за домакинство за Световния конгрес по лозарство и винарство през 2017 г. Това стана ясно по време на среща на министъра на земеделието и храните Десислава Танева и г-н Жан-Мари Оран, Генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV). По време на нея министър Танева официално връчи писмо, с което страната ни заявява своето желание и готовност да бъде организатор и домакин.


Танева изрази задоволство си от отличното сътрудничество между Министерството на земеделието и храните и Международната организация по лозата и виното. „Надяваме се този престижен форум да се проведе у нас. Това ще е изключителна възможност за обмяна на опит и добра презентация на страната ни като добра винена дестинация“, заяви още тя.


„Вие сте първата държава, която и внася на хартия предложението си. Вярваме, че събитието ще се състои във вашата страна. България има безкрайно много възможности и едно такова представяне ще позволи на повече хора да се убедят в това“, заяви от своя страна Жан-Мари Оран.


По време на конгреса експерти от цял свят ще дойдат на място и ще представят постиженията си, ще бъдат разисквани научно-технически теми и ще могат да осъществят полезна обмяна на опит и иновации.През 2017 ще проведе XXXX-тия юбилеен Световен конгрес по лозарство и винарство и XV Генерална асамблея на Международната организация на лозата и виното (OIV). Той се провежда в рамките на 8 дни и събира над 1000 представители от всички държави членки на OIV. Това е форум, на който се събира международната научната общност и администрацията, която работи в сектора, както търговци и журналисти. По време на него се дискутират и определят политиките на развитие в лозарството и винарството.


OIV е междуправителствена организация с призната компетентност за своята работа от научно-техническо естество по отношение на лозовите насаждения, виното, напитките на основата на вино, десертно грозде, стафиди и други продукти, базирани на лозарството и винарството. Членове на ОІV са 46 отделни суверенни държави, 21 от които са страни от Европейския съюз.