Избран е новият състав на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент (ЕП). За поредна година България няма редовен член в нея, а само заместници, става ясно от страницата на ЕП.

AgriАнализ: Кога ще се поднови работата по ОСП в Брюксел?

Българските евродепутати, които присъстват в списъците като заместници в земеделската комисия, са Асим Адемов, Атидже Алиева-Вели и Иво Христов. Любопитното е, че Атидже Алиева-Вели, която работеше в Държавен фонд „Земеделие“ близо 12 години, е избрана за член в комисия с друг ресор, а именно в Комисията по заетост и социални въпроси.

В Комисията по земеделие влизат общо 48 представители на 16 страни членки на Европейския съюз (ЕС). Най-силно е присъствието на Италия със 7 члена, следвана от Германия и Франция с по 6. Прави впечатление, че нашата северна съседка Румъния се включва в нищенето на земеделските проблеми с цели трима евродепутати.

Още в средата на юни Агри.БГ прогнозира, че е твърде вероятно България да няма член в Комисията по земеделие, ако този сектор не е приоритет на нито една от петте политическите сили, които стигнаха до ЕП. Така се и оказа.

От тук нататък следва да се избере председател на земеделската комисия и неговите заместници. По правило това се случва на първото й заседание в рамките на една седмица, след като бъде конституирана. Друга важна цел на евродепутатите е до края на годината да изберат следващия председател на Европейската комисия (ЕК).