Позицията, която България ще защитава при предстоящите обсъждания на Многогодишната финансова рамка на ЕС след 2020 г. е за запазване на безвъзмездното финансиране на всички политики, включително за селското стопанство.
 
 
Това стана ясно от интервю за БТА на председателя на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, която е и зам.-председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове.
 
„По време на нашето председателство през май, ЕК ще представи предложението си за следващата Многогодишна финансова рамка. Затова е много важно диалогът още на фаза подготовка да бъде насочен към значимостта на кохезионната политика, която е доказала своята полза и наистина дава резултати за подобряване на стандарта на живота на хората и състоянието на инфраструктурата в Европа. Продължаването на селскостопанската политика също е много важен акцент“, казва Василева.
 
 
Снимка: pixabay.com
 
По думите й, ключов за нашата страна е въпросът с продължаването на кохезионната политика, така че отделните региони да се развиват балансирано и да се елиминират различията между тях.  Особено важен инструмент за постигането на тази цел е запазването на компонента безвъзмездно финансиране към всички програми, които се реализират с подкрепата на еврофондовете.
 
 
„Кохезионната политика е важна не само за държавите, присъединили се по-късно към ЕС, но и за конкурентоспособността на целия Съюз. Малко познат факт е, че голяма част от финансирането, което се получава, всъщност ползват и другите европейски държави, защото имаме възможност да ползваме техни модерни технологии или ноу-хау, да изграждаме административен капацитет. Всичко това са ползи, от които ЕС не бива да се отказва. Ненапразно се счита, че кохезионната политика е в сърцето на ЕС, затова ние смятаме, че трябва да продължи“, аргументира се депутатът.
 
Сега е много важно в това да бъдат убедени и държавите, които са нетни донори в Съюза, тъй като след Brexit ще намалеят средствата в общия европейски бюджет.