България настоява за увеличаване на обвързаната подкрепа в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Страната ни и още 6 държави членки, подписаха общ документ, който бе представен по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се проведе днес, 18 март 2019 г. в Брюксел, Белгия. 
 
 
На заседанието страната ни бе представена от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. В отговор на аргумента на част от страните за неконкурентна среда в резултат на прилагане на обвързана подкрепа, министър Порожанов посочи, че и в момента средата не е конкурентна. Това важи особено за държавите членки, които са под 90% от средното плащане на единица площ в ЕС. Ситуацията се усложнява и от факта, че в новото предложение на Комисията отпада преходната национална помощ.
 
 
Увеличаването на процента на обвързана подкрепа е жизнено важно, като се отчита, че в момента плащането на хектар в България е значително по-ниско от някои съседни страни, което определено не е конкурентна среда, заяви министър Порожанов.
 
България подкрепя гъвкав подход по отношение на тавана и намаляването на директните плащания, защото трябва да се отчитат специфичните особености на различните страни. 
 
Министър Порожанов отбеляза, че зърнопроизводителите в България се конкурират със страните от Черноморския басейн, някои от които имат преференциални споразумения с ЕС. Исканията ни не са самоцелни, а са базирани на анализа на въздействията на вноса от трети страни от Черноморския басейн и конкуренцията на световния пазар, заяви той.
 
 

Следете темата и на cap4us.fermer.bg