България ще внесе доклад пред Международната организация по здравеопазване на животните (OIE) за получаване на свободен статут на страната ни от класическа чума по свинете. Това стана ясно на среща на заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев и г-н Жан Филип Доп, заместник-генерален директор на Международната организация по здравеопазване на животните (OIE).

„Имаме подкрепата на DG SANTE и през следващата седмица ще представим досието ни за класическата чума по свинете, за да получим свободен статут от тази болест", заяви заместник-министър Грудев.

„Нашата политическа амбиция е да получим Вашата подкрепа и да включим решението за освобождаване в тазгодишната асамблея. Пазарът на свинско месо се намира в изключително трудна ситуация, Европа се нуждае от нови пазари", подчерта зам.-министърът. „Вече седем години страната ни поддържа този статут. Получаването на това разрешение ще допринесе за подобряване на ситуацията на пазара на свинско месо с оглед на руското ембарго и търсенето на нови пазари за свиневъдния сектор в трети страни”, допълни той. 

Зам.-министър Грудев изрази удовлетворение от успешното сътрудничество между Министерство на земеделието и храните и OIE по отношение на изготвяне от българска страна на досиета за болестите по животните, за да докажем статута на "свободна страна на Република България по отношение на дадено заболяване" пред другите държави.

„В годините на сътрудничество с OIE, за нас е от изключителна важност съвместната ни работа. Ние сме членки на Международната организация от самото й създаване. Оценяваме фактът, че сме външна граница на ЕС по отношение на навлизането на болести в Европа и се стараем да осигурим адекватна защита. Ние имаме цялата научна и медицинска сигурност и за нас е важно затвърждаването от страна на ОIE на статута на нашата страна като свободна зона от класическа чума по свинете.”, посочи още заместник-министърът.

По време на срещата бe обсъдено и предстоящото закриване на Представителството на OIE в София. Това се предвижда, тъй като е създадено Представителство на OIE в Брюксел, което ще обслужва всички държави членки на ЕС. „Закриването на бюрото не променя нашето сътрудничество, а по-скоро оптимизира дейността като координацията се осъществява чрез европейските институции", заяви г-н Жан Филип Доп. Той допълни още, че съвместната работа продължава от гледна точка на провеждане на семинари и събития, както и обмяна на опит.